in

De vijf schokkendste moorden in Rotterdam

Afgelopen week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat er in Rotterdam de afgelopen vijf jaar 66 moorden zijn gepleegd.

Alleen Amsterdam telde meer moorden in dezelfde periode. Metro zet de vijf meest schokkende op een rij:

Jennefer van Oostende (2011)
In oktober 2011 wordt er een Amber Alert uitgegeven voor de 10-jarige Jennifer van Oostende. Ze was op weg van haar moeder naar haar vader om daar te logeren, maar kwam nooit aan. In de buurt worden zoekacties gestart en flyers opgehangen. Ook de ex-vriend van de moeder, Anthony K., zoekt mee.

Ook verhoort de politie hem, maar dat levert niets op. Toch komen de agenten terug bij K., omdat hij het meisje voor het laatst heeft gezien. Met een huiszoekingsbevel doorzoeken ze de woning en vinden daar het ontzielde lichaam van Jennefer. Ze blijkt ook nog eens s*ksueel misbruikt te zijn door K. Hij krijgt een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd.

Seriban Akpinar (2012)
Ze gaat nog even de deur uit in augustus 2012, maar keert nooit meer terug. De 17-jarige Seriban Akpinar wordt in de val gelokt door twee jongens van 14 en eentje van 15 jaar. Zij hebben het plan om haar te beroven en s*ks te hebben met haar en haar twee jaar oudere zus. Het meisje komt bij de jongens aan en gaat op een muurtje zitten. Een van de jongens geeft haar een stomp op het gezicht waardoor ze van het muurtje af valt. Ze probeert nog te ontsnappen, maar 24 messteken worden haar fataal. Haar lichaam wordt een paar uur later gevonden. De straf voor de hoofddader is één jaar jeugddetentie.

Lees ook  Morgen code geel: problemen verwacht door sneeuw

Steven Rijsdijk (2013)
In een flat aan de Sint Annalandstraat in Pendrecht vinden agenten in februari 2013 het lichaam van de 28-jarige Steven Rijsdijk. De politie start een onderzoek naar zijn handel en wandel. En dat loopt uit op een opmerkelijk motief. Samen met de 37-jarige John R., tevens de pandeigenaar, wilde hij de verzekering oplichten. Het plan was dat Rijsdijk zich zou laten overvallen en mishandelen, zodat hij van de verzekeringsuitkering zou kunnen leven. Maar bij zijn dood zou R. die verzekeringspremie krijgen. Vier verdachten, waaronder R., worden uiteindelijk opgepakt. Uiteindelijk volgt er vijf jaar en tbs.

Ricardo Kooij (2013)
De 24-jarige Ricardo Kooij gaat in juni 2013 op bezoek bij zijn vriend Mike (41). Maar na dat bezoek wordt er niets meer van hem vernomen. Hij neemt geen geld op, belt niet meer en post niks op Facebook. De familie start een zoekactie, maar dat levert weinig op. Ondertussen begint Mike tegen vrienden op te scheppen over de moord op Ricardo. Hij zou hem met een bijl om het leven hebben gebracht. De politie onderzoekt de woning grondig en vindt een grote hoeveelheid bloed. Maar het lichaam wordt nooit gevonden. De rechtbank veroordeelt hem desondanks tot een straf van 12 jaar wegens doodslag.

Lees ook  Automobilist hoeft geen bon te vrezen

Lois van Urk (2015)
Nog vers in het geheugen ligt de moord op de 43-jarige Lois van Urk in januari 2015. Een bekende ziet haar onderaan de trap van haar woning liggen en alarmeert de hulpdiensten. Die constateren dat de vrouw is doodgestoken. Als snel verdenkt de politie haar broer Bart (38), maar die is op de vlucht geslagen. Nadat zijn foto in de media verschijnt geeft hij zichzelf aan op een politiebureau in Amsterdam. De zaak krijgt een gekke wending als de politie in februari laat weten dat Bart mogelijk ook achter de moord op politicus Els Borst zit. Hij zit vast en wacht op berechting.

WAUW: André Hazes showt killerbody

Booby Pillow: het ideale kussen voor eenzame borstenmannen