in

De ‘vermoorde’ Amersfoortse kat Breezer gaat viraal: ‘Er melden zich zelfs knokploegen’

Een bericht over de ‘vermoorde’ Amersfoortse kat Breezer heeft voor een explosie aan reacties op Facebook gezorgd. De stokoude poes zou door jongeren met een bal opzettelijk zijn doodgemaakt. Maar of dat echt gebeurd is, kan niemand bevestigen. De baasjes zijn op zoek naar de feiten: was het geweld of een ongeluk?

‘Jongens, deze kat is vanavond opzettelijk doodgemaakt door een groep jongeren met een bal in Emiclaer’, staat in een meer dan 900 keer gedeeld bericht op de Facebookpagina Meldpunt Dier langs de Weg, voorzien van een foto van een nog levende Breezer. Uit de honderden reacties blijkt medeleven, maar vooral woede jegens de vermeende daders. De politie heeft meerdere meldingen gekregen en zegt de zaak in onderzoek te hebben. Er is overigens nog geen aangifte gedaan.

Even veel ‘offline rumoer’ is gaande in de Hof der Kolommen, de straat in de Amersfoortse wijk Kattenbroek waar de kat zaterdag rond 21.30 uur dood op de weg werd aangetroffen. ,,Zeker tien mensen zijn naderhand bij ons langsgekomen”, zegt Dennis Spoel (41), eigenaar van de kat. ,,Daarbij is menig traan gevloeid.” Breezer was dan ook het lieverdje van de buurt. ,,Ze liep naar iedereen toe, hield van aandacht en liep graag bij winkels naar binnen.”

Ze heeft een enorme klap op haar hoofd gehad
Patrick Seves

Opzet
Niemand kan echter met zekerheid kan zeggen óf Breezer mishandeld is, of niét. Het originele bericht, online gezet door overbuurman Patrick Seves (27), is zijn eigen leven gaan leiden op tal van Facebookpagina’s. Hoewel hij niet met eigen ogen heeft gezien dat de kat is aangevallen, twijfelt hij er niet aan dat er opzet in het spel was.

Lees ook  Fabrikant Stint failliet

,,Ze heeft een enorme klap op haar hoofd gehad”, zegt Seves, die de kat een half uur vóór haar dood nog te eten gaf. ,,Haar oog hing er zelfs uit. Maar de rest van haar lichaam was nog helemaal ‘intact.’ Dat kan nooit door een aanrijding zijn gekomen. Je mag en kan hier in de straat niet harder rijden dan tien, twintig kilometer per uur.”

Vlak voor de plotselinge dood van de kat zag hij een groep van vier tot zes jongens van tussen de 16 en 18 jaar oud rondhangen in de wijk. ‘Bel de dierenambulance’, hoorde hij niet veel later, terwijl hij zich klaar maakte voor z’n werk. ,,Ik snelde naar buiten en herkende Breezer, die dood was. Of het die jongeren waren kan ik niet met zekerheid zeggen. Het kan ook een noodlottig ongeluk zijn geweest. Maar als je dat veroorzaakt, verdwijn je toch niet zomaar?”

Erg boos
Toch, nu circuleert zijn bericht over ‘jongeren die een kat opzettelijk doodmaakten’ ongeremd over Facebook. ,,Ik moet toegeven dat ik erg boos was toen ik dat bericht maakte”, zegt Seves. ,,Die kat kwam zo vaak bij mij thuis, ik gaf haar zo vaak eten.”

Lees ook  Opnieuw gevangenisstraf en behandeling na misbruik kwetsbare dochter

Seves ziet mishandeling als meest logische verklaring. ,,Het belangrijkste is dat de eventuele daders onder druk worden gezet zich te melden. Als daders zien dat overal in de media staat dat de kat opzettelijk is doodgemaakt, terwijl het een ongeluk was, dan zul je zien dat ze zich uit schuldgevoel melden.”

Het liefst zou ik bevestigd zien dat de kat is aangereden of iets dergelijks. Dan hebben we in elk geval zekerheid over haar lot.

Claudia Spoel
Zijn verhaal rijmt overigens niet met dat van zijn bovenbuurvrouw Erika Ploeg (35). ,,Mijn partner heeft een jongen van tussen de 7 en 9 jaar met een bal zien spelen, vlak voor de kat om het leven kwam”, zegt ze. ,,Misschien dat die een ongeluk heeft veroorzaakt. Er waren in de tussentijd geen jongeren aan het rondhangen. Dan hadden we die wel gehoord.”

Knokploeg
Ondertussen heeft het gezin Spoel de handen vol aan mensen die hun medeleven en woede uiten. ,,Er meldden zich zelfs knokploegen”, zegt Spoel. ,,Die boden aan ‘wel even langs te gaan’ bij de daders. Daar reageer ik niet op.”

,,De hele ophef is buiten ons om ontstaan”, zegt zijn partner Claudia (41). ,,Het liefst zou ik bevestigd zien dat de kat is aangereden of iets dergelijks. Dan hebben we in elk geval zekerheid over haar lot.”

Ouders zien baby voor hun ogen in haven vallen: ‘Er klonk een gigantisch gekrijs’

Meisje (12) doodgeschoten tijdens wandeling met hond