in

De politie waarschuwt voor deze trend op Facebook. Maar voor deze moeder is het helaas te laat, want de foto’s zijn overal …

Het is een hete zomerdag. Een moeder maakt met haar smartphone een selfie aan het openluchtzwembad. Ze wil de foto op Facebook delen en meedoen aan de “Motherhood Challenge”, waarbij trotse moeders foto’s van hun kinderen tonen. De moeder doet dus mee aan de wedstrijd en post een foto van haar kind in badpak. Deze moeder had de gevolgen kunnen vermijden als ze aan de waarschuwingen gevolg zou gegeven hebben.

Voor deze moeder kwamen deze waarschuwingen echter te laat. De politie trof de foto van haar dochter aan op een kinderpornowebsite. Blijkbaar zijn er mensen die het internet afspeuren en alleen maar op zoek zijn naar foto’s van kinderen om er handel in te drijven. De moeder maakte het de criminelen erg gemakkelijk. Nu ligt haar foto gewoon voor iedereen voor het grijpen.

Lees ook  Paul de Leeuw in diepe rouw

 

In de hele wereld raadt de politie aan om geen foto’s van kinderen op de sociale media te posten. En hier volgen vier andere redenen waar ouders rekening mee zouden moeten houden:

1 – De foto’s vallen rechtstreeks in handen van kinderverkrachters en pedofielen. Onbekende personen hebben toegang tot de foto’s en uitvissen waar je woont.

2 – Foto’s van kinderen zijn een slecht voorbeeld op het gebied van databescherming, en het zijn de eigen ouders die de privacy van hun kinderen op het internet te grabbel gooien.

3 – Foto’s van kinderen vergemakkelijken identiteitsdiefstal door onbekenden die valse profielen aanmaken.

4 – Deze foto’s kunnen pestgedrag op latere leeftijd in de hand werken. Aanvankelijk lijken de foto’s erg onschuldig, maar van zodra de kinderen in hun puberteit zijn aanbeland, worden ze misschien precies omwille van deze foto’s gepest.

Lees ook  ’Tieners vragen meisje (5) kleren uit te doen voor Happy Meal’

Vele landen denken erover na om de privacy van kinderen te beschermen door de regels inzake databescherming te verstrengen. Frankrijk geldt hier als voorbeeld, want wie zonder toestemming foto’s van anderen publiceert, riskeert een fikse geldboete en zelfs tot een jaar gevangenisstraf. Dit betekent dat zelfs kinderen hun ouders kunnen aanklagen omdat ze zonder hun toestemming foto’s van hen posten.

Vind jij dat dergelijke regeling ook hier ingevoerd moet worden? Laat van je horen in de reacties op Facebook en DEEL dit bericht met je vrienden!

Slechts 10% van de mensen kan dit raadsel oplossen … Kan jij het?

Fietser ziet achtergelaten hond met een plastic zak in z’n muil – wat er in zit geeft hem rillingen