in

De grote angst voor populaire vakantieoorden – stranden in Spanje worden gesloten voor bezoekers

Als je een van degenen bent die een reis heeft geboekt naar of zich momenteel bevindt in Spanje, dan is dit nieuws iets dat je zeker moet lezen. Op dit moment sluiten namelijk een aantal Spaanse stranden – en dit vanwege gevaarlijke kwallen.

De zee is een plek die vol zit met dieren die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens, en hoewel de haai degene is die het gevaarlijkst lijkt te zijn, zijn het eigenlijk de kleine exemplaren die het grootste gevaar vormen voor ons. Dit is momenteel het geval in Spanje.

Dit kleine diertje genaamd ‘Portugees oorlogsschip’ ziet eruit als een gewone kwal (maar is eigenlijk geen onderdeel van de kwallen-familie), en komt vooral voor in de warmere zeeën, volgens Wikipedia. Het beestje ziet er misschien heel onschuldig uit maar is vrij gevaarlijk voor mensen, en kan hartfalen veroorzaken als het bijt en gif overbrengt via de lange draadachtige “tentakels”. Als je deze draden aanraakt die direct gif afgeven, kun je worden blootgesteld aan extreme pijn, zo schrijft het Belgisch Antigif Centrum.

Lees ook  De oudste zoon van Wesley Sneijder: zó ziet Jessey (11) er nu uit

Op dit moment hebben verschillende stranden in Spanje nu dus last van dit gevaarlijke diertje, wat op bepaalde plaatsen tot sluitingen heeft geleid.

Het zijn de bezoekers van de stad Alicante die het meest zijn getroffen, omdat onder andere het populaire strand van de Costa Blanca moest worden gesloten. Maar ook de stranden van San Juan en Cabo de las Huertas hebben hetzelfde lot ondergaan.

De stranden zullen naar verwachting gedurende minstens een week gesloten blijven.

In de meeste gevallen bevinden deze dieren zich in diep water, maar wanneer de wind in de richting van het strand waait, is het niet ongebruikelijk dat je met een van deze kleine rakkers in aanraking kunt komen.

Lees ook  Irene Schouten, kersvers Europees schaatskampioen heeft heerlijke foto's voor ons!
Wat te doen wanneer gebeten

Als je gebeten werd door dit beestje, dan moet je de draden proberen af te spelen met zeewater, niet met zoetwater. Als de draden niet loskomen, neem dan een hard item zoals een creditcard of de achterkant van een pen en probeerde deze zo los te krijgen, zo schrijft welingelichtekringen.nl.

Veeg de draden niet weg met een handdoek, want hierdoor kunnen de cellen breken en komt het gif los.

Als de symptomen te pijnlijk zijn, neem dan zo vlug mogelijk contact op met een zorgverlener.

Deel het artikel en waarschuw zo anderen voor dit gevaar!

Deze leraar vernedert een 8-jarig meisje voor de klas – ze neemt dan wraak op een geweldige manier

7-jarige overlijdt na verdrinkingsongeval. 10 jaar later doen ouders een ongelofelijke ontdekking bij zijn graf.