in

De brand die aan 64 het leven kostte: het laatste bericht van dochter aan vader is hartverscheurend

De politie in Rusland onderzocht de winkelcentrumbrand waarbij minstens 64 mensen in de stad Kemerovo in het zuidwesten van Siberië werden gedood.

Het vuur, dat op zondagochtend 25 maart begon, is de meest verwoestende in Rusland sinds de ontbinding van de Sovjet-Unie.

Volgens Reuters worden tientallen kinderen verondersteld onder de doden te zijn.

En het slechtste deel van allemaal? Het had volledig vermeden kunnen worden.

Ernstige brand in Russisch winkelcentrum in Kemerovo

Het was een dag als elke andere in het winkelcentrum ‘Winter Cherry’ in Kemerovo, in het zuidwesten van Siberië.

Er waren honderden kinderen en volwassenen in het winkelcentrum met een bioscoopcomplex, een bowlingbaan, verschillende vormen van entertainment voor kinderen en een overvloed aan restaurants.

Maar snel genoeg zou de dag een nachtmerrie worden.

Het winkelcentrum zat vol mensen toen een brand zich snel begon te verspreiden. Het dak van het complex stortte in voordat brandweermannen de hogere verdiepingen konden bereiken.

Ondanks het feit dat brandweerlieden alles deden wat ze konden om de vlammen te stoppen, eiste het vuur 1500 vierkante meter in zeer korte tijd. Terwijl dit gebeurde, riskeerden brandweerlieden en andere reddingsmedewerkers hun leven om mensen uit het gebouw te krijgen, met gevaarlijke rook en gassen die het centrum in een giftige hel veranderden. Minister Vladimir Pushkov heeft uitgelegd hoe extreme temperaturen bepaalde delen van het gebouw ontoegankelijk maakten.

Laatste momenten

Volgens de Russische autoriteiten zijn tot nu toe in totaal 64 mensen omgekomen als gevolg van de brand. Veel lichamen zijn echter zwaar verbrand en zo moeilijk te identificeren, zodat het aantal nog zou kunnen stijgen.

Lees ook  Treinmachinist vraagt zijn vriendin ten huwelijk midden in Station Rotterdam Centraal

Er zijn nog steeds zes mensen vermist en veel van de slachtoffers zijn jonge kinderen. Volgens Reuters stuurde een aantal kinderen die gevangen zaten in de bioscoop berichten per sms, of belden ouders toen ze probeerden weg te komen.


De 13-jarige Maria Moroz was een van deze kinderen. Haar laatste woorden zijn onthuld door de Russische media, toen ze sms’de: “We staan ​​in brand ….”

“Het lijkt erop dat dit mijn afscheid wordt.”

Er zijn ook kinderen die lijden aan verwondingen opgelopen toen ze uit ramen sprongen.

Nooduitgangen geblokkeerd

Volgens rapporten had het winkelcentrum – vroeger een cakefabriek – weinig deuren en zeker niet genoeg ramen voor een gebouw van deze omvang.

Op dit moment zijn er verschillende theorieën over hoe het vuur zou kunnen zijn begonnen. Blijkbaar werkte het brandalarm in bepaalde gebieden mogelijk niet, waardoor veel mensen een laat alarm kregen.

Helaas zijn een aantal lichamen gevonden in de bioscoop, waar de deuren en nooduitgangen waren gesloten en mogelijk afgesloten. Onderzoekers suggereren ook dat exits illegaal zijn geblokkeerd, wat obstructies kan veroorzaken voor mensen die snel proberen te vluchten.

“Ernstige schendingen vonden plaats toen het winkelcentrum werd gebouwd en toen het functioneerde. De nooduitgangen werden geblokkeerd, “zei Svetlana Petrenko, een woordvoerster van de politie, in een verklaring.

Ondertussen zei Anna Kuznetsova, de Russische kinderrechtencommissaris, dat het vuur werd veroorzaakt door incompetentie. Ze suggereerde verder dat alle vergelijkbare winkelcentra in het land onmiddellijk zouden moeten worden gecontroleerd.

Vader probeerde dochters te redden

Alexander Lillevjalis vertelde de krant Meduza dat hij en zijn vrouw Olga hun drie dochters hadden verloren aan de brand – een was slechts 5, terwijl de andere twee 11 waren.

Lees ook  Emilie (20) sterft bij zwaar ongeval met vier inzittenden, chauffeur (23) was dronken

Volgens Lillevjalis belde een van de meisjes hem op om te zeggen dat er overal rook was en dat ze er niet uit konden omdat de deuren op slot waren.

Hartverscheurend legde hij uit hoe hij brandweermannen de trap op leidde, voordat ze opdracht kregen om naar een ander gebied te gaan.

De vader vroeg om een ​​van de brandmaskers van de brandweerman te lenen om er zelf in te gaan, maar hij werd geweigerd.

“Mijn dochters bleven branden vanwege hun regels,” zei hij tegen de krant Meduza.

“Zeg tegen mama dat ik van haar hield”

De 12-jarige Vika Pochankia sprak zelfs aan de telefoon met haar tante, Evfeniya Oganisyan, terwijl ze probeerde te ontsnappen.

Haar tante heeft sindsdien de woorden van haar nicht doorgegeven, gesproken voordat de telefoon uitviel: “Tante, vertel al mijn familie dat ik van ze hou. Vertel mama dat ik van haar hield … ”

Vier mensen zijn gearresteerd door de Russische politie, waaronder twee werknemers van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanpassen van de brandalarmen van het winkelcentrum.

Deze tragedie toont eens te meer hoe belangrijk het is om veiligheid serieus te nemen. Niemand zou door een ongeluk als dit gestorven moeten zijn.

Ik hoop dat de verantwoordelijken een passende straf krijgen en dat de familieleden van de slachtoffers vrede vinden, hoewel niets hun geliefden kan terugbrengen.

Rust in vrede voor al diegenen die in deze tragedie het leven hebben verloren!

Moeder van slachtoffer van pesten: “Ik heb totaal geen spijt van wat ik de pestkoppen van mijn dochter aandeed.”

Dries Roelvink is woest op Jamin en bekogelt winkel met eieren