in

De avondklok moest als eerste de prullenbak in, maar blijft toch weer: ‘Slecht voor het vertrouwen’

Het onding moest zo snel mogelijk ‘de prullenbak’ in, zei premier Mark Rutte bij de start van de controversiële avondklok.

Maar vanavond wordt het straatverbod toch opnieuw verlengd, betrokkenen hekelen de ‘gebroken belofte’.

Mensen ‘groeien met de maatregel mee’, zei Ferd Grapperhaus (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

,,Een avondklok drukt minder zwaar dan bepaalde niet-essentiële winkels die dicht zijn. Ik heb veel liever dat we voor ondernemers wat ruimte hebben, dat we wat kunnen doen voor het hoger onderwijs.”

Het straatverbod tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends wordt volgens bronnen verlengd tot en met 30 maart.

Experts schatten dat de avondklok in combinatie met de visiterestricties het coronavirus met zo’n 10 procent remt.

Ondertussen zijn contactberoepen wel weer aan de slag gegaan, is het onderwijs deels heropend, kan winkelen op afspraak weer, maar zitten Nederlanders nog altijd met de heftige beperking van hun vrijheid om naar buiten te gaan.

Lees ook  Meerderheid Nederlanders staat achter de avondklok

En dat zit partijen op het Binnenhof ook niet lekker. ,,Dat het helpt bij de bestrijding van het virus is belangrijk natuurlijk”, zegt een coalitiebron.

,,De experts adviseren het, dat is ook het enige argument dat geldt. Niet dat mensen ‘meegroeien’ zoals de minister zei.”

Grapperhaus verwees naar substantieel draagvlak voor de maatregel, maar volgens de laatste uit een reeks RIVM-peilingen scoren de avondklok en de thuisbezoekregels het laagste van alle maatregelen en voorschriften.

Aan de enquête deden ruim 54.000 mensen mee. 44 procent steunt de bezoekrestricties (helemaal) niet, bij de avondklok is dat 40 procent.

Dit betekent overigens niet dat even zoveel mensen de regels en adviezen aan de laars lappen: 92 procent stelt zich wel degelijk aan de avondklok te houden, acht op de tien houdt zich aan de visiterestricties. Maar dus wel vaak met forse tegenzin.

Lees ook  Fleur (6) kwam onder grasmaaier terecht: ‘Het blijft altijd spoken’

Penibel
Bij extra versoepelingen wordt het dus penibel voor de avondklok. ,,Als allerlei commercieels straks weer kan en de avondklok blijft, dan is dat problematisch”, zegt SP-Kamerlid en zorgwoordvoerder Maarten Hijink. ,,Dat doet het vertrouwen in de overheid geen goed.”

,,Straks gaan zwemlessen door en kan je gecontroleerd winkelen maar zit je ’s avonds nog verplicht binnen”, zegt ook de ingewijde, die er daarom van uitgaat dat vanavond ‘de laatste verlenging’ van de avondklok wordt aangekondigd.

,,Of we schakelen terug op een ‘nachtklok’.” Maar garanties zijn er niet: ,,Dat is ook de les rond dit dossier.

Zo stellig beloven dat een maatregel van tafel gaat kan niet.” Zoals een andere bron eerder zei: ,,Het is een crisis, wees bescheiden.”

Nederlands bedrijf geeft werknemers bonus van gemiddeld 516.000 euro

Zwangere Meghan wilde dood, maar mocht van Brits koningshuis geen hulp zoeken