in

DADER terreuraanslagen: ‘Hij schoot twee keer op huilend meisje’

Nederlanders in Christchurch reageren geschokt op de terreuraanslagen. “Dat zoiets gruwelijks hier gebeurt, is zo onvoorstelbaar. De stad is meteen helemaal afgesloten. Alle scholen zijn direct dichtgegaan”, vertelt Norma tegen RTL Nieuws vanuit Nieuw-Zeeland. De verhalen van getuigen zijn schokkend.

De van oorsprong Rotterdamse Norma Kloosterman woont sinds 2004 in Christchurch. “Ik was aan het werk op de bouwplaats toen ik het vreselijke nieuws via de radio hoorde. Mijn collega’s keken elkaar vol ongeloof aan. Dit kon niet waar zijn.”

Norma vervolgt: “We mochten niet meer van de bouwplaats af. Alle scholen gingen meteen dicht. De angst en ongeloof zijn enorm.”

In shock

Bij de terreuraanslagen zijn zeker 49 mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond, onder hen ook kinderen.

Norma woont twee straten achter een van de moskeeën waar de aanslag was. “Een vriendin was op dat moment mijn hond aan het uitlaten. Zij zag politieauto’s inrijden op de auto van een dader. Ook zag zij agenten pistolen richten op een van de daders. Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen van de wereld. Het land is in shock.”

LEES OOK!
Twee jonge kinderen, moeder en oma overleden bij drama Etten-Leur, politie zoekt vader (33)

‘Verschrikkelijk filmpje’

Nederlander Marco Janssens was in het centrum aan het werk toen het bloedbad plaatsvond. “Ik was 200 meter van de plek waar een auto was gecrasht met explosieven. Ik liep de straat op, overal was politie.”

De Nederlander vervolgt: “Ik heb op YouTube helaas het filmpje gezien dat de dader heeft gemaakt. Ik had het achteraf liever niet gezien. Het is verschrikkelijk. Mensen werden van dichtbij geëxecuteerd. Je hoorde ze kreunen, de klootzak. Een meisje dat buiten lag te huilen op straat schoot hij nog twee keer.”

Gruwelijke verhalen

De verhalen die naar buiten komen van getuigen zijn gruwelijk. “Ik hoorde een schot. En toen nog een schot”, vertelt Mohammed Nazir aan The New Zealand Herald. “Heel veel mensen zaten op de grond toen de schietpartij plaatsvond. Ik ben weggerend en over de muur van de moskee geklommen.”

LEES OOK!
'Vier doden gevonden in huis Etten-Leur'

De getuige zag meerdere doden en gewonden op de grond liggen. “Ik zag drie vrouwen hevig bloedend.”

Onder auto’s liggen

Een andere moskeebezoeker vertelt: “We hoorden schoten. het ging maar door. We renden naar buiten om onszelf in veiligheid te brengen. We gingen achter en onder auto’s liggen. Geen idee hoeveel doden er zijn gevallen.”

‘Nooit narigheid’

De stad is helemaal afgesloten, vertelt de van oorsprong Rotterdamse Joke Saris. “Ik zag de beelden op tv en dacht: het kan niet waar zijn. Ons werd verteld: je gaat niet de straat op.”

Joke vervolgt: “Het is hier altijd zo vredelievend. We hebben best een grote moslimgemeenschap maar er is nooit narigheid of racisme.”

Gerard Joling weggestuurd uit restaurant

Blijft het rustig vanavond op Urk? Marokkanen zijn onderweg!