in

‘Dader steekpartij was doodkalm, hij leek helemaal niet verward’

De man die gistermiddag bij de Haagse Hogeschool zomaar drie mensen neerstak, maakte geen verwarde indruk. Dat zegt Ali, eigenaar van eetcafé Nova waar de steekpartij begon.

,,De man is geen klant van ons. Hij zat rustig op een gemeentebankje voor de deur, aan het water,” vertelt Ali. ,,Tot hij opstond en een paar meter naar ons toeliep. Daar zat een jonge jongen gewoon wat te drinken en die man begon op hem in te steken. Het was vreselijk. Maar wat zo gek was: hij bleef doodkalm, die dader. Wij hielpen gelijk die jongen want hij bloedde heel erg.”

Volgens Ali bleef de man ijzig kalm. ,,Iemand van ons ging er achteraan en riep tegen voorbijgangers: blijf bij hem uit de buurt, blijf bij die man weg! Zodat er niet nog iemand gestoken zou worden. Toch heeft hij nog twee mensen neergestoken. En hij bleef maar kalm, rustig doorlopen. Nee, ik heb hem niks horen roepen of zo. Maar dat ie verward is, wat ik lees, lijkt mij echt niet waar.”

Lees ook  Halfweg de vader-dochter dans onderbreekt betoverende stem het nummer en doet papa in elkaar storten.
Gevecht

De slachtoffers zijn er volgens de politie slecht aan toe, maar buiten levensgevaar. De slachtoffers lagen op drie plekken rond het water bij de Hogeschool, steeds met zo’n honderd meter ertussen. Het gaat om een 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41. De dader liep rustig rond het water en werd uiteindelijk door de politie neergeschoten en gearresteerd. Op filmpjes van omstanders lijkt hij tijdens zijn arrestatie Allahu Akbar te roepen.

De politie houdt het er vooralsnog op dat de dader een bij hun bekende verwarde man is. Hij was bekend bij hulpverleningsinstanties. Maar de politie benadrukt dat het feit dat de man als verward bekend stond, niet automatisch betekent dat hij op het moment van de steekpartij ook in de war was. ,,Dat wordt allemaal onderzocht,” zegt een woordvoerster. De politie onderzoekt ook al zijn uitingen die op camerabeelden zijn vastgelegd. Alle opties, ook een terroristisch motief, worden onder de loep genomen.

Lees ook  Rechter wijst leeftijdsverlaging Emile Ratelband af

Een ooggetuige die op straat liep, heel toevallig pal achter de 31-jarige dader, zegt ook dat de steker een kalme indruk maakte. ,,Hij wandelde rustig, met dat mes in z’n linkerhand.” Dat de man nóg twee mensen kon neersteken, kan de getuige wel verklaren. ,,Ik dacht zelf: die heeft z’n gevecht al gehad. Die heeft ruzie gehad in die lounge daar verderop, waar ze druk met dat slachtoffer bezig waren. Wist ik veel dat ie er nog twee ging neersteken. Totdat hij ineens daar bij de Consumentenbond iemand met een fiets aanviel.”

Vader pakt een man bij de arm als hij met zijn dochter door het gangpad wandelt – de gasten zijn dan verrast

De Moeder van Temptation Tim grijpt keihard in wanneer Olcay Gulsen hem wil interviewen