in

‘Christian Brückner zoekt de zwaksten als prooi en speelt voor God’

Komt er na dertien jaar eindelijk een doorbraak in het onderzoek naar de verdwijning van de Britse Madeleine McCann (3)?

Duitse justitie zegt aanwijzingen te hebben dat de 43-jarige Christian Brückner het meisje vermoordde, maar nog niet genoeg om hem voor de rechter te brengen.

Maar wie is de man die momenteel in het Noord-Duitse Kiel een gevangenisstraf uitzit voor drugshandel?

Zijn laatst bekende adres in Duitsland was in Braunschweig, een voormalige Hanzestad met bijna 250.000 inwoners. Brückner runde er van 2012 tot 2014 een kiosk. Niet in het historische centrum met zijn vakwerkwoningen maar in het westelijke ringgebied, dat volgens locals een slechte naam heeft vanwege de vele (drugs)criminaliteit. Het witte neonbord met blauwe letters hangt een kleine twintig jaar later nog altijd aan de voorgevel. Het draadglas in het onderste deel van de toegangsdeur is gebarsten.

,,Het ging er hier niet altijd even rustig aan toe’’, verzucht de eigenaar van de winkelruimte en het achterliggende appartement. De veertiger in zijn witte T-shirt met daaronder een bierbuik, korte blauwe sportbroek en zwarte pantoffels herinnert zich de voormalige kioskhouder nog goed. ,,Een psychopaat met meerdere gezichten die enorm agressief kon zijn. Christian, die een kop kleiner is dan ik, stond ooit na een geldruzie voor me met een groot mes en dreigde me dood te steken. Steek maar, dan vermoord ik je terwijl ik sterf, blufte ik. Hij stak niet, glimlachte flauw en liep weg. Even later stond hij opnieuw voor me met vier gewapende Albanezen. Ik had intussen gelukkig de politie gebeld, die hen oppakte.’’

De forsgebouwde man met ietwat uitgezakte spierbundels, ‘noem me maar Norbert’, zegt tegen betaling wel meer te willen vertellen. ,,Ik heb geld nodig omdat ik hier weg wil. Waarom? Uit angst voor mijn twee dochtertjes. Ik kwam een paar dagen geleden toevallig een criminele vriend van Christian tegen. Hij keek me scheef aan, vermoedelijk omdat ik heb gepraat met Duitse media. Zijn blik zei genoeg.’’

Flipte
De huisbaas verklaarde eerder tegenover Bild dat Brückner destijds een Kosovaarse vriendin had ‘die eruit zag alsof ze minderjarig was’. Ze vertelde hem dat Christian haar sloeg en toonde wurgplekken in haar hals. Brückners voormalige kioskmedewerkster verklaarde tegenover het boulevardblad dat hij ooit flipte tijdens een gesprek over de verdwijning van Maddie McCann.

,,Hij wilde dat we ophielden en riep daarna: dat kind is dood en daarmee klaar! Je kunt een lijk snel laten verdwijnen. Varkens eten immers ook mensenvlees.’’

Chatbericht
Het is niet de enige belastende uitspraak van Brückner. Die schreef in september 2013 volgens Der Spiegel in een chatbericht op Skype dat hij ‘eindelijk’ weer eens ‘een kleine wil doen’, ‘iets kleins wil vangen en dagenlang gebruiken’ en ‘nauwkeurig zal vastleggen hoe ze gemarteld wordt’. Zijn chatgenoot reageert met ‘wie wil dat niet’ maar merkt op dat dit ook niet ongevaarlijk is. Daarop reageert de dan 36-jarige Duitser laconiek met: ‘och, als de bewijzen vernietigd worden’. Hij sluit af met de mededeling:‘nou ja, maar eens kijken, niet alleen over praten maar ook doen hehe’.

Lees ook  Moeder deelt confronterende foto's van hoe jong kankerpatiëntje door zorgzaam zusje wordt geholpen

In 1994 is Christian Brückner in Würzburg (Beieren) als 17-jarige voor het eerst veroordeeld wegens s*ksueel misbruik van een kind. In 2016 volgde een tweede veroordeling wegens kindermisbruik én bezit van kinderporno. Deze veroordelingen en het chatbericht verklaren mede waarom hij wordt verdacht van moord op Maddie McCann. Het meisje verdween op 3 mei 2007 uit een vakantieappartement in Praia da Luz in het zuiden van Portugal terwijl haar ouders iets verderop in een restaurant zaten. Maddies moeder constateerde om 21.10 uur dat Maddie rustig sliep maar ontdekte om 22.00 uur dat haar dochter verdwenen was en dat het slaapkamerraam openstond.

Van 19.32 tot 20.02 uur heeft een Portugees nummer met Christian Brückner gebeld op een ander Portugees nummer, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Braunschweig op 3 juni bekend. De beller was mogelijk iemand die in het vakantiecomplex werkte en de Duitser tipte over een geschikt tijdstip om in te breken bij de McCanns.

Volkswagenbusje
Brückner verbleef tussen 1995 en 2007 veelvuldig in een huurwoning op 2,5 kilometer afstand van Praia. Volgens het OM leefde hij van gelegenheidsbaantjes als kelner en automonteur maar ook van drugshandel en inbraken in hotels en vakantiewoningen. Een jaar voordat Maddie verdween, verliet de Duitser zijn woning. De politie vermoedt dat hij in de buurt bleef. De Duitser trok rond in een Volkswagenbusje en had daarnaast een donkerrode Jaguar XJR6. Die wagen werd de dag na Maddie’s verdwijning onder een andere naam geregistreerd in Duitsland.

Het OM zegt ‘aanwijzingen’ te hebben dat Maddie dood is en dat de veertiger haar vermoorde maar wil daar om ‘onderzoekstactische redenen’ niks over kwijt. Brückner wil niets zeggen over de verdenking tegen hem. Volgens de voormalige Portugese onderzoeksleider kwam de naam van de Duitser in 2008 al voorbij en was er in 2017 een aanwijzing tegen hem maar volstond dat niet voor een verdenking.

We stuitten op twee ver krach­tings­vi­deo’s die niet gespeeld leken en op zelfgebran­de cd’s met onder andere bestiali­tei­ten
Getuigen tijdens ver krachtingsproces

Ver krachtingsvideo’s
Brückner werd eind vorig jaar in Braunschweig, waar hij tot zijn vertrek naar Portugal ingeschreven stond, veroordeeld tot zeven jaar cel. Dit wegens ernstige ver krachting met roofzuchtige chantage van een Amerikaanse vrouw (72), in september 2005 in haar woning in Praia da Luz. Brückner ging in hoger beroep en die procedure loopt nog.

Lees ook  Meisje (2) krijgt in restaurant wasmiddel in plaats van fruitsap: riskeert slokdarm te verliezen

Duitse kennissen die Brückners Portugese woning op zijn verzoek leeghaalden nadat hij was gearresteerd, verklaarden tijdens het ver krachtingsproces dat ze op twee video’s waren gestuit. Daarin zagen ze hem in ver krachtingsscènes die hen ‘niet gespeeld’ leken. Eenmaal met een oude vrouw, de andere keer met een jongere die was vastgebonden aan een houten paal, tekende de Braunschweiger Zeitung op.

De getuigen zagen naar eigen zeggen ook zo’n honderd zelfgebrande cd’s met labels van ‘bepaalde s*ksuele praktijken’ waaronder bestialiteiten. Een Duitse cafévriend uit Praia verklaarde dat hij tijdens een bezoek drie stapels paspoorten zag. ‘Gevonden tijdens nachtelijke wandelingen’, zou Brückner hebben gezegd.

Moeilijk opvoedbaar
De Duitse federale recherche typeert Brückner in een rapport als ‘een psychopaat met pedofiele neigingen’. Volgens de Duitse profiler Mark Hofmann zoekt hij ‘de zwaksten’ als prooi en speelt hij ‘voor God’ door te beslissen over hun lot.

Christian Brückner had een lastige jeugd. Hij groeide op bij pleegouders in het Beierse Bergtheim en verbleef van zijn vijftiende tot zijn achttiende in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in het nabijgelegen Würzburg. De blonde tiener was vaak zeer agressief. ,,Zo gooide hij een verzorger een fles naar het hoofd omdat die geen eten voor hem had meegenomen’’, verklaarde een oud-huisgenoot tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Als scholier pleegde Brückner zijn eerste strafbare feiten. ,,Hij brak in bij sporthallen, forceerde sigarettenautomaten’’, verklaarde een oud-klasgenoot tegenover Bild.

Een rechtbank In Niebüll (Sleeswijk-Holstein) veroordeelde Brückner in oktober 2011 bij verstek tot een jaar en negen maanden cel wegens tienvoudige handel in verdovende middelen, onder andere op het eiland Sylt. Die straf zit hij nu uit. Omdat hij de helft er al op heeft zitten, diende de Maddie-verdachte afgelopen week een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating in.

300 euro
In Braunschweig begint de eigenaar van de winkelruimte opnieuw over geld voor hij meer wil vertellen. ,,Voor 300 euro breng ik je in contact met de ex van Christian. Ze is ondergedoken na haar verhoor door de politie, vorige week. Ik heb ook het nummer van een oud-medewerkster. Ze komt uit Albanië, net als Christians hele entourage.’’ Als we weigeren te betalen loopt hij verontwaardigd weer naar binnen.

Ongeloof en tranen wanneer stiefmama 18 jaar cel krijgt

Man (65) zwaargewond bij steekpartij op straat in Zeist, verdachte aangehouden