in

Vrouw bestelt pizza bij noodnummer als dekmantel voor huiselijk geweld

Een 22-jarige vrouw in Chili heeft gedaan alsof ze een pizza bestelde, terwijl ze het noodnummer aan de lijn had.

Ze was namelijk slachtoffer van huiselijk geweld, maar durfde dat niet aan de telefoon te vertellen omdat haar man in de kamer was.

“Hallo? Ik wil graag iets bestellen om te eten”, zegt het slachtoffer als ze belt met de Chileense meldkamer, meldt Caracol TV. “Mevrouw, u belt 133”, krijgt ze te horen van de politie.

Vergissing?
In eerste instantie lijkt de politiemedewerker te denken dat het gaat om een vergissing. Als de vrouw maar blijft vragen naar een pizza, begrijpt de medewerker dat er iets anders aan de hand is.

Slachtoffer huiselijk geweld verzint truc om 112 te bellen

“Heb je te maken met agressie?”, vraagt de politie-agent. Vervolgens hoeft de vrouw op de vragen van de agent alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden.

Lees ook  Roxeanne Hazes helemaal klaar voor bevalling: ‘Ik ben sinds tijden echt ontspannen’

Hij had zijn vrouw meerdere malen geslagen nadat zij hem verweet porno te kijken in het bijzijn van de kinderen. De politie kon de man arresteren.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat een vrouw pizza gebruikt als dekmantel om melding te doen van huiselijk geweld. Vorig jaar belde een vrouw naar het noodnummer in Amerika om haar moeder te redden van haar man.

De man was toen dronken thuisgekomen en had zijn vrouw tegen de muur geslagen. Ook hier had de politie gelijk door dat er iets niet klopte en kon de dader worden opgepakt.

Scholing bij politie
Bij de politie Amsterdam komt het gebruik van codetaal bij noodsituaties niet vaak voor. Wel zegt een woordvoerder dat ze zich bewust zijn van het fenomeen.

Lees ook  Sylvie Meis deelt foto met haar broer: ‘Wat lijken ze op elkaar’

“We zijn erop voorbereid en worden erin getraind dit soort situaties te herkennen”, zegt een woordvoerder. “In dat soort gevallen moeten er andere vragen worden gesteld.”

Codetaal bij noodsituaties
Om onveilige situaties tijdens het uitgaan tegen te gaan is het codewoord ‘Angela’ ingevoerd. De Engelse actie genaamd ‘Ask for Angela’ werd twee jaar geleden ook naar Nederland gehaald.

Vrouwen die worden lastiggevallen kunnen aan het personeel in clubs en bars vragen of ‘Angela aanwezig is’.

Op die manier kunnen zij onopvallend om hulp vragen. Het personeel zorgt er dan voor dat er een taxi of eventueel zelfs politie wordt gebeld.

Weggelopen van auto, verzekering betaalt niets

Gestalkte Mila leeft in angst: ‘Ik ben niet de enige waarbij het zo misgaat’