in

Caroline* betaalt maandelijks 5000 euro alimentatie

Per 1 januari 2020 gaat de wet over partneralimentatie veranderen: dan vermindert de belastingaftrek van partneralimentatie. Ook hoeft er niet langer 12, maar 5 jaar betaald te worden door de partner die meer verdient of – in het geval van een kortere verbintenis- de helft van de getrouwde jaren. Caroline* (44) vist helaas achter het net: „Ik moet de 12 jaar gewoon volmaken én ik mag een stuk minder van de belasting aftrekken.”

De nieuwe wetgeving geldt namelijk pas voor afspraken die ná 1 januari 2020 zijn gemaakt of verzoekschriften die ná 1 januari 2020 bij de rechtbank zijn ingediend. Jammer, want Caroline is al gescheiden: „Je hoort vaak over vrouwen die het onderste uit de kan halen – slechts 1% van de vrouwen betaalt aan haar ex-partner – maar bij mij is dat dus andersom.”

Golddigger
„Ik heb de pech dat mijn ex een golddigger is: elke maand gaan er 4400 euro partneralimentatie en 600 euro kinderalimentatie zijn kant uit. Daarnaast betaal ik voor onze twee zonen de kleding, school, hobby’s en zorg. Veel geld ja, en voor mij en mijn nieuwe partner heel belastend. Gelukkig helpt hij waar hij kan.”

Lees ook  Met de Pets Bedside Bunk lig je vanaf nu naast je hond zonder wakker te worden

„Vanaf het moment waarop ik mijn toenmalige vriend ten huwelijk vroeg werkte hij niet; hij zat in de WW. Maar ik was zwanger, verliefd en wilde graag met hem verder. Dus prima dat ik – accountmanager – de kost verdiende. Tot de relatie niet meer werkte en we na zes jaar gingen scheiden. Twee jaar na de scheiding kreeg mijn ex de diagnose asperger en werd duidelijk waarom hij amper gewerkt heeft en ook nooit zal gaan werken. Hij heeft een tijdje een bedrijf gehad waarin ik veel geld heb gestopt, maar het bleek dat hij het niet rendabel kon maken.”

Kindgebonden budget
„Ik moet nog vier jaar betalen, dan is de ellende voorbij. In 2020 wordt het overigens nog een stuk duurder voor mij, omdat ik dan veel minder kan aftrekken van de belasting. Ik heb het gevoel dat ik door de overheid nog verder in het nauw word gedreven. Mijn oudste is bijna 18. Hij woont de helft van de tijd bij mij, de andere helft van de tijd bij zijn vader. Hij wil dolgraag op kamers.”

„Ik zou de kinderalimentatie graag rechtstreeks aan hem overmaken, maar dat mag niet volgens de wetgeving. Als alimentatiebetaler mag je bovendien niet controleren waaraan het geld wordt uitgegeven. En mijn ex komt niet over de brug: hij wil niet toezeggen dat hij zijn aandeel aan hem geeft zodat hij zijn collegegeld en kamerhuur kan betalen.”

Lees ook  Britt Dekker schrijft ode aan moeder in de zorg: 'Ik doe wel mee'

„En dan krijgt mijn ex ook nog eens het kindgebonden budget. Hoe triest is dat? Ik heb geen geld meer over om bij te springen bij mijn kind. Het breekt mijn hart dat mijn kind nu een strijd moet leveren met zijn vader om iets los te krijgen van hem; hij werkt op geen enkele manier mee.”

Dubbel gestraft
Het is goed dat de nieuwe maatregel behelst dat de alimentatie minder lang betaald hoeft te worden, maar voor ’oude’ gevallen verandert er niks. Behalve dat we geen aftrek meer hebben straks. Ik voel me dubbel gestraft. Ik was van plan om minder te werken, meer tijd met mijn opgroeiende kinderen door te brengen, een stapje terug te doen na al die jaren hard werken. Maar ik werk in plaats daarvan harder dan ooit en steven voor mijn gevoel af op een burn-out.”

Hert blijft hangen in hek, afgeschoten door boswachter

Estelle Cruijff vindt nieuw geluk in de LIEFDE