in

Wereld zet zich schrap voor de ‘Manaus-variant’ van het coronavirus

De zogenoemde ‘Braziliaanse variant’ van het coronavirus is al in zeker vijftien landen geconstateerd. Maar in Brazilië zelf is de mutatie nog niet eens in elke deelstaat aangetroffen.

Braziliaanse wetenschappers spreken liever van de P1 of ‘Manaus-variant’, naar de stad waar de mutatie vandaan komt. In die Amazonestad is de zorg ingestort, voor de tweede keer sinds het begin van de pandemie.

“Dat maakt Manaus zo interessant, voor de hele wereld”, zegt viroloog José Eduardo Levi van het Medisch Instituut voor de Tropen van de Universiteit van São Paulo.

Na de hevige eerste golf, in april en mei vorig jaar, daalde het aantal besmettingen spectaculair in Manaus.

Wetenschappers dachten dat er zo veel mensen in Manaus in contact waren gekomen met het virus, dat de groepsimmuniteit er was bereikt.

Lees ook  Ibrahim hoopt op deze manier te stoppen met roken - Alleen openen om te eten!

‘Antistoffen waarschijnlijk niet tegen bestand’
“Voor zover ik weet is er geen andere plek waar zo veel mensen antistoffen hadden”, zegt Levi via een videoverbinding.

“En toch zien we die tweede golf. We weten niet hoe dat kan, maar waarschijnlijk komt het doordat de nieuwe variant besmettelijker is, en die antistoffen er niet tegen bestand zijn.”

Maar zeker is dat nog lang niet. Technisch directeur Adriano Abbud, van het gerenommeerde Adolfo Lutz Instituut in São Paulo, benadrukt dat er meer onderzoek nodig is.

Zijn laboratorium houdt de genetische veranderingen van het coronavirus in de gaten. “Er zijn nog te weinig monsters van covidpatiënten uit Manaus genetisch onderzocht om te kunnen concluderen dat de P1-variant inmiddels dominant is in de Amazonestad.”

Lees ook  Baby in park gevonden door husky: moeder spoorloos

Buiten Manaus zijn er in tien Braziliaanse deelstaten bevestigde gevallen van besmetting met het P1-virus geconstateerd.

In São Paulo, de belangrijkste deelstaat van het land, tot nu toe slechts negen gevallen: evenveel als van de Britse variant.

De meeste van hen liepen het virus op in Manaus, en kwamen in Pirituba terecht, een voorstad van São Paulo.

Directeur Renato Tardelli Pereira van het Dr. Jose Soares Hungria ziekenhuis, richtte een speciale IC-afdeling voor hen in.

“Twee van die patiënten zijn inmiddels overleden”, vertelt hij tijdens een rondgang door zijn ziekenhuis.

“Wat opvalt is dat patiënten met de nieuwe variant zieker worden, en sneller in kritieke toestand komen. Ze moeten ook langer in het ziekenhuis blijven”, concludeert hij.

Man (40) overleden bij noodlottig ongeval in Geesteren

Sneeuwpenis van bijna 2 meter hoog verrijst in Hengelo