in

Boerkaverbod gaat in, maar niemand wil handhaven. Gaat het werken?

Vanaf donderdag 1 augustus mag je met een boerka of nikab niet meer de openbare ruimte betreden. De gezichtsbedekkende kleding is vanaf dan verboden in de tram, het ziekenhuis en op scholen. Wie het boerkaverbod overtreedt hangt een boete van 150 euro boven het hoofd.

Wat mag nog wel en wat mag niet meer?

De regering verwacht van medewerkers van de locaties waar het verbod geldt, dat zij actief mensen aanspreken op het dragen van een boerka of nikab. Als de drager het kledingstuk niet afdoet, kan de politie worden ingeschakeld.

Maar de handhaving van de nieuwe regel is nog vaag en veel instanties, zoals de academische ziekenhuizen, hebben al aangegeven niet actief mee te willen werken aan het verbod. Gaat het dan wel echt werken?

Lees ook  In februari gaat het bijna elke dag sneeuwen

Grote steden doen niet mee
Rotterdam, Utrecht en Amsterdam hebben al aangegeven niet actief te handhaven. Burgemeester Halsema van Amsterdam zei eerder al dat ze door de schaarste aan politiemensen andere zaken voorrang wil geven. “Ziekenhuizen en universiteiten zeggen niet de politie te zullen bellen, het GVB gaat geen mensen uit de tram halen. Dat ondersteunt onze prioriteit”.

Bezorgdheid bij vervoersbedrijven
Trein-, bus- en trambedrijven zien het niet zitten om voertuigen stil te zetten wanneer iemand met een boerka instapt. Zij vrezen dat de politie niet komt opdagen als zij om ondersteuning vragen.

“Wij zijn voor handhaving afhankelijk van de politie”, zegt Arjan Vaandrager van Koninklijk Nederlands Vervoer, dat namens de grote ov-bedrijven spreekt. “Wanneer de politie niet komt opdagen, kan dat gevolgen hebben voor de veiligheid van het ov-personeel.”

Lees ook  Politie Arnhem vindt verwaarloosde honden langs kant van de weg

Nikabdraagsters vrezen veiligheid
In Nederland dragen er zo’n 150 vrouwen een boerka of nikab. De Utrechtse Rahmani is daar één van. Zij maakt zich juist zorgen om haar veiligheid door de terughoudendheid van instanties om het verbod te handhaven.

“Ik vrees dat mensen het verbod als een vrijbrief zien om het heft in eigen handen te nemen. De buschauffeur zal ons dan niet de bus uitzetten, maar ik verwacht dat andere reizigers me aanspreken en misschien zelfs voor eigen rechter gaan spelen.”

Politieke partij betaalt de boetes
Vallen er toch boetes op de mat bij boerkadraagsters, dan heeft de Rotterdamse partij NIDA al aangegeven de boetes te willen betalen.

Voor de vrouwelijke liefhebbers van wijn: Wijn drinken vanuit je BH is nu mogelijk!

Toen ik werd geboren, was ik dronken