in

Boerin Astrid dumpt 6000 kilo aardappels bij Deen: ‘Niet leverbaar? Hier heb je ze’

Voor het hoofdkantoor van supermarktketen Deen in Hoorn ligt zesduizend kilo piepers. Ze komen uit de schuur van aardappelteler Astrid Francis uit de Beemster, die ze uit protest voor de supermarkt dumpte.

“Als je consumenten onterecht vertelt dat aardappels niet leverbaar zijn, dan kom ik ze wel brengen”, vertelt Francis tegen NH Nieuws.

AARDAPPELEN
Net als veel andere beroepsgroepen zijn ook de boeren hard getroffen door de coronacrisis. Normaal worden veel Nederlandse landbouwproducten geëxporteerd, maar de handel is deels stil komen te liggen. Met als gevolg dat opslagruimtes vol liggen met producten, die boeren aan de straatstenen niet kwijt kunnen.

Zo ook bij Francis. “De schuren liggen vol met kwalitatief goede aardappels, maar de boeren krijgen momenteel 1 cent per kilo en de aardappels gaan weg als veevoer in plaats van frietaardappels”, vertelt ze.

Lees ook  Zoon vast voor vermissing Mona (79) uit Delft: familie vreest het ergste

IMPORTAARDAPPELS
Dat is op zich al vervelend, maar Francis werd pas écht boos toen ze van een buurman hoorde dat haar aardappels niet meer in de schappen bij DEEN liggen door een leveringsprobleem. “Mijn bloed begon te koken. Een leveringsprobleem? Ik heb 120.000 kilo aardappels in mijn schuur liggen en die staat op een steenworp afstand van de winkel.”

Via een tussenpersoon begreep Francis dat DEEN de aardappels niet meer bestelt, omdat het Nederlandse teeltseizoen voorbij is. In plaats daarvan zou de supermarktketen nu aardappels uit Israël importeren en dat gaat er bij de Noord-Hollandse niet in. “De consument wordt gewoon voorgelogen als ze zeggen dat ze er niet meer zijn.”

REACTIE DEEN
Dus besloot ze over te gaan tot actie en stortte ze een deel van de oogst voor het hoofdkantoor. “Als boeren proberen we aan alle regels te voldoen om rekening te houden met het milieu. Als we onze productie weggooien om diezelfde producten uit het buitenland te verschepen, dan word ik daar boos van.” Francis hoopt dat haar actie consumenten én supermarkten aan het denken zet.

Lees ook  Romp in koffer Amsterdam is van 52-jarige vermiste kapster

Leendert van Eck, algemeen directeur van DEEN, zegt in een reactie te begrijpen dat ondernemers onder druk staan. “Ik begrijp de boosheid en frustratie dan ook, maar ik vind het niet gepast om daar op deze manier aandacht voor te vragen.”

MEEDENKEN
De supermarktketen laat in een officiële reactie weten dat ze niet op de hoogte waren van het feit dat er nog aardappels beschikbaar waren. Ook benadrukken ze tegenover NH Nieuws dat ze mee willen denken over het aardappeloverschot. “Maar dan wel in de vorm van een goed gesprek.”

Voor 1,3 miljoen euro aan cocaïne gevonden in parkeergarage

Cyriel (42) stierf door corona: ‘De kinderen snappen niet dat hij nooit meer thuiskomt’