in

Belgische moeder blijft in cel voor lugubere moord op jonge buurvrouw Ichelle

Een Belgische moeder blijft nog zeker drie maanden in voorarrest omdat ze verdacht wordt van de lugubere moord op naaiatelierhoudster Ichelle van de Velde (29) in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg.

Sandra H. (44) was bevriend met de jonge vrouw en had een spiritueel winkeltje twee huizen verder. In haar winkel werden sporen van een misdrijf ontdekt.

“We hoorden de speurhonden enorm tekeergaan”, zeggen kennissen. “Maar een moordenares in onze straat? Wat heeft haar bezield?”

Oostburg is al weken in de ban van de mysterieuze moord op Ichelle van de Velde (29). Het telt nog geen vijfduizend inwoners en is maar een winkelstraat groot.

Op nummer 10 baatte Ichelle – wier vader in Antwerpen woont – al drie jaar het naaiateliertje Pins & Needles uit.

De vele bloemen en kaarsen voor de deur verraden vandaag hoe geliefd de jonge vrouw er was. Heel Oostburg leefde al sinds december mee met haar plotse verdwijning.

Ze werd het laatst gezien, om de hoek, bij haar oma. Maar nadien leek ze van de aardbol verdwenen.

Ondertussen weet de familie van Ichelle een beetje meer. De politie arresteerde twee weken geleden een Vlaamse moeder die met haar gezin in het naburige dorpje Aardenburg woont.

Sandra H. (44) was bevriend met slachtoffer Ichelle. Ze kenden elkaar uit de straat, want vorig jaar opende de uitgeweken Antwerpse moeder Het Spirituele Huisje Lotus op nummer 14.

Slechts een eetcafé verwijderd van het naaiatelier van Ichelle. De vrouw die boven het eetcafé woont, kan het moeilijk vatten, zegt ze.

Lees ook  Mehmet (49) was waarschijnlijk slachtoffer van vergissing, politie toont nieuwe beelden

Rechts van haar woonde de jonge Ichelle, die vorige week na twee maanden verdwijning in stukken werd teruggevonden in een kanaal bij Sluis.

En links verkocht haar Vlaamse buurvrouw spirituele spulletjes zoals wierook, etherische oliën en prullaria totdat ze plots gearresteerd werd als haar moordverdachte. “Ik woon dus blijkbaar tussen een mogelijke moordenares en een slachtoffer. Héél bizar.”

Gaten in plafonds
De aanhouding van Sandra H. werd dinsdag met minstens negentig dagen verlengd. Er zijn “sporen van een misdrijf” in de winkel én in haar wagen.

Politie en justitie blijven vaag over de details en een mogelijk motief, maar de gaten in de verlaagde plafonds van het spirituele winkeltje maken duidelijk dat er tijdens een grootste inval stevig naar bewijsmateriaal werd gezocht.

“We hoorden speurhonden ook enorm tekeergaan”, zegt een vriendin (35) van Ichelle, die in een winkel in dezelfde straat werkt.

“Wij waren vroeger collega’s bij de Kruidvat. Ze was een heel lieve, vrolijke vrouw. Door iedereen graag gezien.

We snapten het niet dat ze plots weg was. Maar iedereen heeft het recht om te verdwijnen, dachten we. Zoiets luguber had niemand zien aankomen.”

Sandra H. daarentegen kende bijna niemand in Oostburg goed. “Haar winkel was een beetje creepy”, zegt de vriendin.

“Door corona hebben we haar nooit veel gezien. Maar we weten dat ze er ook alternatieve geneeswijzen aanbood met allerhande therapieën.”

Voorbijgangster Jose Van Ek (72) kende slachtoffer en verdachte wel iets beter. “Ik ging bij beiden winkelen. Allebei lieve mensen.

Lees ook  Moeder maakte een filmpje van haar baby, twee uur later was ze dodelijk gewond: vader verdacht

En ik weet dat ze elkaar ook goed kenden. Maar kregen ze ruzie? Het is zo absurd. Heb ik dan met een moordenares zitten praten? Wat heeft haar bezield?”

Sandra H. ontkent moord
Volgens advocaat Pieter van de Kerkhof ontkent Sandra H. vandaag nog steeds dat zij de moord heeft gepleegd.

“Wij wachten de verdere onderzoeksresultaten af. Inhoudelijk kan ik dus niet meer zeggen.” Opmerkelijk: toen Ichelle van de Velde verdween was Sandra H. een van de honderden mensen die op sociale media een wanhopige oproep van haar familie deelde.

Ook de partner van Sandra – Ichelle kwam regelmatig bij het stel – werd als getuige ondervraagd, maar hij wordt nergens van verdacht.

Een van de kinderen van Sandra gaf dinsdag aan dat zij als familie weinig kunnen zeggen omdat ook zij niets van het onderzoek te horen krijgen.

In de streek gaan er geruchten dat er mogelijk een driehoeksverhouding was tussen het slachtoffer en het Vlaamse koppel, maar de nabestaanden van Ichelle zeggen daar geen weet van te hebben.

“De familie heeft nog een hoop vragen”, zegt woordvoerder Lars Walder in hun naam. “Maar hun prioriteit is nu om met hun verdriet aan de slag te gaan.”

In welke omstandigheden zij om het leven werd gebracht, en wanneer haar stoffelijke resten in het water terechtkwamen, blijft dus voorlopig een mysterie.

Verdachte opgepakt voor fraude met doneeractie voor doodgeschoten Bas van Wijk

Politie: afgelopen week 6966 avondklokboetes