in

Bas (24) werd na opmerking doodgeschoten: ‘Schutter raakte hem tweemaal, keek en liep koelbloedig weg’

De twintiger die zaterdag werd doodgeschoten bij een drukbezocht strandje aan de zuidwestrand van Amsterdam, is bezweken aan verwondingen veroorzaakt door twee kogels.

Dat zegt de beste vriend van Bas van Wijk (24) uit Badhoevedorp tegen deze site. Het drama leek volgens hem net een film.

,,De schutter, nota bene in zwembroeken met een hoedje op, keek enkele seconden naar Bas die zwaargewond op de grond lag. Vervolgens liep hij koelbloedig weg.’’

Volgens getuigen van het dodelijke schietincident, dat zaterdag plaatsvond omstreeks 16.25 uur aan de Nieuwe Meer in park de Oeverlanden, werd Bas geraakt door vijf kogels.

Dit nadat hij iets had gezegd tegen iemand die een duur horloge zou hebben willen stelen. Volgens de beste vriend van het slachtoffer vuurde de schutter drie keer.

,,De eerste kogel miste Bas en raakte bijna de voet van een vriend. De tweede kogel boorde zich in het bovenbeen van Bas, de derde in zijn long. Die kogel kwam via de luchtpijp in zijn hartslagader. Daardoor stikte hij in zijn eigen bloed.’’

De naam van de spreker publiceren we op zijn verzoek niet. Hij maakte zaterdagmiddag vanwege een verjaardagsfeestje geen deel uit van de groep die met Bas op het bewuste strandje was.

,,Ik kreeg het hele verhaal vlak na de feiten te horen van een vriend die er wél bij was. Hij appte me dat ik dringend moest bellen.

Lees ook  Deze ouders krijgen een mooie drieling – maar worden nog steeds met racisme geconfronteerd

Toen ik hem even later aan de lijn had zei hij: ga maar even zitten want Bas is dood. Het voelde alsof ik met een zwaard was geraakt’’, zegt de vriend terugblikkend.

Hij zwijgt even maar herpakt zich snel en vertelt de toedracht zoals die tot hem is gekomen. ,,Bas was met een vriendengroep en aanhang bij het strandje en zag wat gastjes van een jaar of twintig kijken naar het mooie horloge van een van de jongens in de groep.

Omdat die jongen kleiner en minder gespierd was dan Bas, zei Bas er iets van. ,,Wat komen jullie hier eigenlijk doen? Ga weg’’, riep hij naar de gastjes.Imponeren
Die verdwenen maar kwamen even later terug met een oudere gast. Die confronteerde Bas met zijn opmerking en probeerde hem te imponeren.

,,Je weet niet wie ik ben’’, zei hij, maar Bas liet zich niet bang maken. Even later trok die gast een pistool en begon te schieten.’’

Wat er daarna gebeurde, leek volgens hem net een film. ,,De schutter, nota bene in zwembroek en met een hoedje op, keek enkele seconden naar Bas die zwaargewond op de grond lag.

Vervolgens liep hij koelbloedig weg. Omstanders begonnen te reanimeren en hulpverleners wisten zijn hartslag terug te krijgen maar het mocht niet baten.’’

Het optreden van zaterdagmiddag typeerde Bas volgens hem. ,,Hij was joviaal, voor niemand bang en kwam altijd op voor zijn vrienden.’’

Lees ook  Overleden Luuk (18) krijgt een eigen Tripel: 'Een biertje vol liefde'

Persoonlijke dingen over zijn overleden vriend wil hij niet kwijt. ,,Dat vind ik niet netjes tegenover de familie.’’

”Je weet niet wie ik ben, zei die gast, maar Bas liet zich niet bang maken”

Een andere vriend die momenteel vakantie viert op Ibiza, omschrijft Bas tegenover deze site als ‘een hele lieve en behulpzame jongen. Een mensenmens. Gewoon een topgozer.’

Daderinformatie
De Amsterdamse politie geeft geen commentaar op het verhaal van Bas. ,,Details over het aantal schoten behoren tot de daderinformatie’’, zegt een woordvoerder.

De schutter is voortvluchtig en de politie is nog bezig met het onderzoek. Ze noemt het “opmerkelijk” dat het incident plaatsvond op een drukbezochte plek op klaarlichte dag en dat de schutter gekleed ging in een zwembroek.

De recherche wil graag in contact komen met mensen die voorafgaan of tijdens het incident aanwezig waren. Ook zoekt de politie beeldmateriaal, zoals bijvoorbeeld selfies of filmpjes.

Met de hashtag ‘Gerechtigheid voor Bas’ roepen twitteraars op om zondag te komen demonstreren op de Dam in Amsterdam.

Op sociale media wordt een screenshot gedeeld van de kennisgeving van de demonstratie bij de gemeente.

Die hoeft de demonstratie niet goed te keuren, maar kan voorschriften opleggen, zoals voldoende afstand houden of het dragen van mondkapjes.

Als het te druk dreigt te worden op de Dam, kan er een andere, ruimere locatie worden aangewezen, aldus een woordvoerder.

Signalen over relaties met minderjarige speelsters bleven binnenskamers bij hockeyclub

Politie neemt Mazda in beslag in zaak fatale aanrijding Tamar (14)