in

Baas verlaagt eigen salaris met miljoen dollar om werknemers minimaal 60.000 euro per jaar te betalen

Een baas die een loonsverlaging van een miljoen dollar accepteerde zodat zijn werknemers een minimum jaarsalaris van 60.000 euro konden krijgen, heeft uitgelegd dat zijn bedrijf daardoor in vijf jaar tijd drie keer zo succesvol is.

Dan Price is CEO van de in Seattle gevestigde financiële dienstverlener Gravity Payments. Hij verlaagde zijn salaris met een miljoen dollar, een loonsverlaging van meer dan 90 procent, om het minimumloon voor al zijn werknemers te verhogen. De stap om zijn personeel een beter leven te geven, betaalde zich op meer dan één manier uit.

Lees ook  Moeder wordt wakker met ‘barstende hoofdpijn’ - krijgt te horen dat ze nog maar dagen te leven heeft

In 2015 kondigde hij aan dat hij zou beginnen met een minimum jaarsalaris van 60.000 euro. Veel mensen leverden kritiek en waren ervan overtuigd dat het idee zou falen.

Het tegenovergestelde bleek echter het geval, zoals Price vertelde: “Sindsdien is ons bedrijf verdrievoudigd en zijn we een succesvolle case study aan de Harvard Business School.”

Zoals te verwachten viel, was het personeel een stuk tevredener. Werknemers met eigen huizen vertienvoudigde, 70 procent was in staat om hun schulden af te betalen en het personeelsverloop halveerde.

De recente coronapandemie vormde een nieuwe uitdaging voor de CEO. Ze kregen te maken met 50 procent omzetverlies, maar er niemand hoefde te worden ontslaan. Werknemers gingen vrijwillig akkoord met een tijdelijke loonsverlagingen. Sindsdien gaat het weer goed met het bedrijf en zijn alle loonsverlagingen terugbetaald.

Lees ook  Ze hadden hem gedumpt omdat hij niet perfect was, maar nu laat hij iedereen zien waarom ze ongelijk hadden

Price zei tegen BBC Money: “We verheerlijken de hebzucht voortdurend als samenleving, in onze cultuur. En, weet je, de Forbes lijst is het slechtste voorbeeld – ‘Bill Gates heeft Jeff Bezos gepasseerd als de rijkste man.’ Wie kan dat iets schelen!?”

Wie zou niet zo’n werkgever willen hebben?

Man filmt ongelooflijke beelden van krokodil die net als dolfijn naast speedboot zwemt

Er leven waarschijnlijk enorm veel spinnen in je auto, zonder dat je het weet