in

Artsen waarschuwen: op deze 6 plekken is de kans zeer groot dat je besmet zal raken met COVID-19

Het coronavirus is natuurlijk niet opeens verdwenen als de steden en landen hun grenzen straks weer heropenen. Volgens deskundigen is het nog steeds zinvol om bepaalde plaatsen te vermijden omdat daar het coronavirus zich het meest verspreid.

Disclaimer: Uiteraard wordt er ten zeerste aangeraden om plekken waar het (te) druk is te vermijden. Hieronder vallen ook winkels, bibliotheken, scholen, wachtkamer huisarts/tandarts, openbaar vervoer en alle overige panden die hieronder niet worden genoemd. Bij de 6 plekken die wij hieronder hebben vernoemd is de kans echter groter dat je besmet kan raken met COVID-19.

Als de grenzen worden geopend, betekent dit niet dat we weer kunnen socialiseren zoals gewoonlijk. De gevallen van COVID-19, die in het hele land toenemen, zijn vaak in verband gebracht met nieuwe uitbraken op plaatsen waar mensen nu samenkomen, zoals bars, stranden en kerken.

Om de gezondheid van jou en je familieleden te beschermen is het belangrijk om het risiconiveau van de plaatsen die je van plan bent te bezoeken tijdens de pandemie af te wegen.

Het coronavirus zal zich waarschijnlijk verspreiden in “binnenruimtes met beperkte frisse lucht, waar grote aantallen mensen zich meer dan tien minuten kunnen verzamelen en waar het moeilijk is om fysieke afstand te bewaren”, aldus Boris Lushniak, decaan van de University of Maryland School of Public Health. Bij het plannen van je toekomstige openbare uitjes raden deskundigen aan om deze alledaagse plaatsen waar het aantal infecties het hoogst is, te vermijden. Op de volgende pagina kun je lezen over de plaatsen waar je het coronavirus het meest waarschijnlijk kan oplopen.

1. Bars en restaurants

Volgens Dr. Lushniak is de nummer één hotspot in een bar of restaurant. De bars zijn open en er zijn al veel jonge mensen gezien. Bij deze mensen zul je niet snel zien of ze COVID-19 hebben en houden zich vaak niet aan de anderhalve meter regel.

Zelfs als restaurants zich aan de anderhalve meter houden is het nog steeds een risicovolle omgeving, zegt Dr. Lushniak. Mensen staan in de rij om de bar of het restaurant te betreden.

Lees ook  Rutte geeft fouten coronabeleid toe: 'Ik heb fouten gemaakt'

Ze houden geen rekening met de afstanden en dragen geen mondkapjes. Eenmaal binnen brengen mensen uren door in een kleine ruimte die vaak slecht geventileerd is. Soms dansen mensen, staan ze dicht bij elkaar en schreeuwen ze over de muziek. Tijdens luide gesprekken kunnen 10 keer zoveel ademhalingsdruppels vrijkomen als tijdens een hoestaanval, is uit recent onderzoek gebleken.

2. Stranden

Hoewel het nu niet echt lekker strandweer zal zijn, is het wel iets om over na te denken. Misschien ben je toch van plan om naar een warm land te reizen. Kijk dan uit als je naar het strand gaat. Misschien wil je een bezoekje aan het strand overslaan. Natuurlijk zijn er meer luchtstromen op een strand dan waar dan ook binnen. Maar er is weinig bewijs dat het virus niet via het water op de mens kan worden overgedragen.

Volgens deskundigen kunnen virusdeeltjes van een besmette persoon naar andere plaatsen reizen, vooral naar plaatsen waar je lang verblijft, zoals stranden en zwembaden. Hoewel deskundigen zeggen dat het virus zich eerder binnenshuis verspreidt, moet je toch voorzorgsmaatregelen nemen bij het bezoeken van buitenplaatsen zoals stranden.

3. Kerken en Moskee

De kerken en de moskee hebben de reputatie een superverspreider te zijn voor Covid-19 en in een kerk of moskee zitten mensen vaak een lange tijd dicht bij elkaar, delen voedsel en praten en zingen vaak hardop.

Nu is het zo dat deze plekken hun regels ook hebben aangescherpt maar toch moet je hier extra goed opletten. Men gaat immers van huis naar de kerk en weer terug naar huis. Zorg voor voldoende afstand en maak altijd je handen schoon als je aankomt en vertrekt.

4. Sportzalen en fitnesscentra

Studies tonen aan dat sportscholen en andere fitnesscentra een hoog risico op verspreiding hebben.

In Zuid-Korea resulteerde een workshop voor Zumba-fitnesstrainers in een coronaviruscluster met een besmettingsgraad van ongeveer 26 procent, volgens een nieuw CDC-rapport. Deskundigen wijzen erop dat onvoldoende ventilatie vaak een probleem is, zelfs als het gaat om de ventilatie die er is.

Lees ook  Veel wegen liggen er wel zeer nat bij, oppassen dus voor gladheid

Als je besluit om naar de sportschool te gaan bereid je dan goed voor. Gebruik indien mogelijk een mondmasker en neem je desinfectiemiddel mee. Probeer, indien mogelijk, buiten te sporten in plaats van in een kleine ruimte.

5. Familiebijeenkomsten of familiefeesten

Als je van plan bent om je familie te ontmoeten, doe dat dan buiten. Een kleine, onschuldige familiereünie kan eindigen in een tragedie. Slechts één persoon hoeft het virus te dragen en iedereen kan geïnfecteerd raken.

Niet knuffelen op verjaardagen en in geen geval je eten delen. Dit is erg moeilijk omdat je bij de familie hoort en elkaar vertrouwt maar dit virus is onzichtbaar en heeft geen familiebanden.

6. Verpleeghuizen

Helaas zijn de COVID-19 besmettingen in verpleeghuizen zeer hoog. Helaas is er een hoger risico om ziek te worden in een verpleeghuis vanwege de hoge leeftijd.

De ouderen wonen ook dicht bij elkaar en vaak zijn de gezondheidsomstandigheden niet 100% wat hen kwetsbaarder maakt. Om de bewoners en het personeel te beschermen zijn de verpleeghuizen in het hele land gesloten voor bezoekers en volgen ze verbeterde hygiëneprotocollen.

1.5 meter afstand, het dragen van een mondbeschermer en het regelmatig wassen van de handen is helaas het nieuwe normaal. Dit maakt nu deel uit van onze dagelijkse gewoontes. Hopelijk dragen we allemaal ons steentje bij om de verspreiding van dit virus te vertragen en kunnen we binnenkort weer contacten leggen zoals we vroeger deden.

Uiteraard wordt er ten zeerste aangeraden om plekken waar het druk is te vermijden. Hieronder vallen ook winkels, bibliotheken, scholen, wachtkamer huisarts/tandarts en alle overige panden die hierboven niet worden genoemd. Bij de 6 plekken die wij in dit artikel hebben vernoemd is de kans echter groter dat je besmet kan raken met COVID-19.

Bridget Maasland was tijdens RTL Boulevard overduidelijk vergeten een BH aan te trekken

Tip leidt tot aanhouding van man met enorme wapenverzameling