in

Apeldoorner weet niets meer van m*sbruik in strenggelovig gezin: ‘Dat kan niet. Het is gebeurd!’

Tegen een 44-jarige man uit Apeldoorn is vandaag een gevangenisstraf van een half jaar geëist voor het m*sbruiken van zijn broertjes. Dat gebeurde 25 jaar geleden in het strenggelovige gezin in Ede. De Apeldoorner ontkent. Hij zegt zich er niets van te herinneren en beticht ze van leugens.

,Drie broertjes en een zusje m*sbruiken, dat vergeet je niet”, reageerde de officier van justitie. Omdat de zaak al oud is, beperkte ze haar strafeis. De broers, woonachtig in Nijkerk en omgeving, willen vooral erkenning en een excuus. ,,Hij herinnert zich niks? Dat kan niet. Het is gebeurd!’’ aldus een van de broers op zitting.

Op de dagvaarding staat alleen het m*sbruik van twee broers. Wat betreft een andere broer en een zusje zijn de zaken verjaard. De verdachte was in de periode van die beschuldigingen zelf nog minderjarig.

Oppassen
Hij zou tussen de 18 en 21 jaar zijn geweest toen hij volgens twee andere jongens uit het gezin een aantal keren ontucht met hen pleegde. Het ene broertje was toen 8 of 9 jaar. Het andere broertje tussen de 10 en 13 jaar. De ouders waren vaak weg, hij paste dan op.

Lees ook  Zorgen om Nederlandse Chadia: ‘Ze ligt in poep’

Het gaat om een protestants gezin. ,,Er was geen s*ksuele voorlichting, maar wel seksuele behoeftes’’, schetste de officier een beeld.

‘Diepe kras op jullie ziel’
Begin 2018 benoemde de zus het m*sbruik. Vervolgens kwamen de broers met beschuldigingen. De verdachte stuurde ze later een brief waarin hij zegt zich ‘diep te schamen’ voor wat er is gebeurd. ,,Ik heb een diepe kras op jullie ziel veroorzaakt.’’

De verdachte zei voor de rechtbank dat hij in shock was na de beschuldigingen. Hij had een goede band met zijn broers en meende eerst dat het wel moest kloppen, ook al herinnerde hij zich er niets van.

Lees ook  KIRK DOUGLAS (101) EN ANNE BUYDENS (99) ZIJN NA 64 JAAR HUWELIJK NOG ALTIJD GELUKKIG GETROUWD.

Contact met psycholoog
Hij had ook contact gezocht met een psycholoog om te zien of hij het verdrongen had. Uiteindelijk concludeerde hij dat het helemaal niet gebeurd kon zijn. Verder stelde hij dat hij onder druk was gezet om de brief te schrijven, omdat er werd gedreigd met aangifte.

Een van de broers heeft enkele jaren eerder al aan zijn vrouw verteld wat er was gebeurd. Maar het moest binnenskamers blijven.

Geen erkenning
Ook de andere broers wilden eigenlijk geen aangifte doen. ,,Ik heb hem de kans gegeven, gezegd: kom tot een erkenning, dan kunnen we vergeven. Vergeten kan ik het niet.” Maar die erkenning kwam niet, waarna een broer naar de politie stapte.

Volgens de raadsman van de 44-jarige verdachte waren de verklaringen van de broers onbetrouwbaar. Hij vroeg om vrijspraak.

De uitspraak is over twee weken.

Eend dood in ‘verwaarloosde, vieze vijver’: gemeente gaat er eindelijk wat aan doen

58-jarige man uit Zeewolde ontkent ver krachting nichtje: ‘Gleed uit op het laminaat’