in

Antizwartepiet-frontman Afriyie: ‘Wij zijn schietschijven geworden’

Afgelopen week werd in Den Haag een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ruw verstoord door een groep relschoppers. KOZP-frontman Jerry Afriyie vindt dat de grens in het zwartepietdebat door intimidatie en geweld allang is overschreden. “Wij zijn schietschijven geworden.”

Het ging heet aan toe in Den Haag. Relschoppers bekogelden het gebouw waarin het KOZP-congres werd gehouden met zwaar vuurwerk en gooiden de ramen in. Ook auto’s werden vernield. De politie pakte vijf mensen op, onder wie een jongen van 13 jaar oud.

Opluchting overheerst
Afriyie zegt een dag na het incident vooral opgelucht te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen. “De veiligheid van onze mensen is heel belangrijk”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Zeker wanneer ze gebruikmaken van hun democratische recht.”

LEES OOK!
Afgevallen Olcay Gulsen draagt gewaagde outfit

“Vandaag bellen we rond om te checken hoe het met iedereen gaat.” Hij weet inmiddels dat iedereen gisteravond veilig thuisgekomen is. “De mensen hielpen elkaar, ook als hun auto vernield was. De getroffenen zijn door iemand anders thuisgebracht. Er was genoeg solidariteit onder de mensen.”

Kritiek op politie
Afriyie vraagt zich af of de politie niet sneller had moeten optreden. De voorstanders van Zwarte Piet hadden eerder op de dag al een oproep gedaan om de bijeenkomst te verstoren. “Het duurde iets van vijf minuten of langer voordat de politie arriveerde. Dat is rijkelijk laat, in vijf minuten kun je veel kwaad doen. Kijk maar naar wat er is gebeurd: ramen zijn kapot gegooid, er werd vuurwerk naar binnen geworpen.”

LEES OOK!
Jongetje (5) schiet broertje dood met wapen dat hij in bos gevonden had.

De gemeente Den Haag zegt het geweld van de relschoppers te veroordelen, maar is het niet eens met Afriyie’s kritiek op de politie. Volgens een woordvoerder van burgemeester Johan Remkes heeft die ‘goed en adequaat opgetreden’.

Racistische 5- en 6-jarigen

De politie zelf zegt vijf mensen te hebben aangehouden. Er zijn aangiftes gedaan, en er wordt onderzocht of die tot meer arrestaties zullen leiden.

Onder de aangehouden personen is ook een 13-jarige jongen. Dat verbaast Afriyie niet, zegt hij. “In Eindhoven waren er vorig jaar 5- en 6-jarigen die op de schouders van hun ouders racistische leuzen riepen. Nu was er eentje van 13 jaar oud bij. Je vergooit het leven van zo’n jongen op die manier.”

Dementerende vrouw ver kracht in bejaardentehuis

Bridget Maasland: Ik ben alleen verliefd op Dré