in

Annica (19) moet huurhuis uit nadat beide ouders zijn overleden: ‘Het is erg dat dit zo moet gaan’

De 19-jarige Annica van Eekeren uit Didam krijgt na het overlijden van haar beide ouders geen urgentieverklaring voor een andere huurwoning. Zonder hulp had ze per 1 oktober op straat gestaan.

In november 2019 overleed Annica’s vader aan kanker. Twee maanden later lag haar moeder dood in huis, waarschijnlijk door een hersenbloeding. Annica denkt dat stress en verdriet haar moeder te veel zijn geworden. Kort daarna werd duidelijk dat Annica de huurwoning van haar ouders moet verlaten.

Op dat moment nog geen groot probleem. Voor haar studie International Business zou Annica namelijk acht maanden lang stage gaan lopen in de Verenigde Staten. Woningcorporatie Plavei beloofde om intussen samen met een familielid van Annica een passende woning te zoeken.

Huur maar een studentenkamer
Maar toen kwam corona en kon de stage niet doorgaan. Annica vroeg daarom een urgentieverklaring woningzoekende aan. Met zo’n verklaring worden mensen die met spoed op zoek zijn naar een nieuwe woning sneller geholpen.

Lees ook  Marianne was Jehova's getuige en werd misbruikt: 'Naar de politie gaan was verboden'.

Tot haar verbijstering werd die echter niet verleend: ,,Er werd me gezegd dat ik prima een studentenkamer kon huren. Maar met andere studenten in een huis wonen, wil ik nu niet. Ik zit in een hele andere levensfase en omgekeerd zitten zij ook niet te wachten op een rouwende huisgenote met een herdenkingsaltaar voor haar ouders in haar kamer.’’

Met andere studenten in een huis wonen, wil ik nu niet. Ik zit in een hele andere levensfase
Annica van Eekeren

‘Ik ben niet veeleisend’
Annica wil het liefst een andere huurwoning buiten Didam. In het huis van haar ouders zijn de herinneringen te traumatisch en in Didam wordt ze steeds geconfronteerd met mensen die bij het overlijden van haar ouders betrokken waren.

,,Ik ben niet veeleisend. Ik wil een gewoon huis, een bovenwoning of flatje mag ook.’’

Landelijke aandacht
Inmiddels is er landelijk aandacht voor het probleem dat jonge mensen die beide ouders kwijtraken, op straat komen te staan. Annica heeft contact met Sammy-Jo uit het westen van het land.

Lees ook  Marechaussee schiet man neer op Schiphol die dreigde met mes

Die was vorige week in het nieuws omdat ze ook haar vader en moeder verloor en niet in haar ouderlijk huis mag blijven wonen. VVD’er Daniël Koerhuis stelde hierover vragen in de Tweede Kamer.

Meer tijd voor zoeken van woning
Na alle aandacht heeft Plavei aangegeven de ontruimingstermijn te verlengen, omdat de organisatie de situatie schrijnend vindt. En er is beloofd om samen met Annica op zoek te gaan naar een passende en vervangende oplossing.

Annica is blij dat er door alle media-aandacht hulp komt, maar hoopt ook dat de situatie structureel verandert: ,,Ik wil eigenlijk helemaal geen bekendheid, maar het is erg dat dit zo moet gaan in Nederland. Dat jongeren het na de dood van hun ouders zelf moeten uitzoeken en de woningbouwvereniging alles alleen maar moeilijker maakt.’’

 

Grimmige sfeer bij brand in Wezep: jongeren vallen agenten aan en hinderen brandweer

Wendy en Rik sneller dan ambulance: twee vrouwen gered in Den Haag