in

Anita (40) heeft bizarre slaapstoornis waardoor ze haar huis poetst in haar slaap

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Terwijl je slaapt heel je huis poetsen, waardoor je ’s ochtends wakker wordt in een heerlijk schoon huis. Maar volgens de Britse Anita Armitage (40) is dat toch niet zo’n pretje.

“Terwijl ik rondkeek in mijn kraaknette keuken, was ik stomverbaasd. Ik was net wakker en probeerde te achterhalen wanneer ik het huis zo grondig had schoongemaakt. Ineens besefte ik dat ik het in mijn slaap moest hebben gedaan”, vertelt Anita.

Parasomnia
Anita heeft al sinds ze kind is last van de slaapstoornis parasomnia. Dit is een ziekte waarbij je je tijdens je slaap op een abnormale manier gedraagt.

In eerste instantie ging Anita slaapwandelen tijdens haar slaap, maar later ging ze ook andere dingen doen.

Vloek
“Mijn nachtelijke activiteiten vormen al meer dan 15 jaar een vloek op mijn leven. Als kind had ik er af en toe last van”, vertelt ze.

“Mijn moeder vond me dan midden in de nacht en bracht me weer naar bed. Ik kon me er de volgende dag niets van herinneren.”

Verward
Toen ze twintiger was, werd ze op een ochtend wakker en vertelde haar toenmalige vriend dat hij haar midden in de nacht in de hal op de grond had gevonden.

“Ik had mijn autosleutels als in de hand, klaar om naar mijn werk te gaan”. Ze was blijkbaar om 2 uur ’s nachts opgestaan, had gedoucht, zich aangekleed, lunchpakket gemaakt en ontbeten. “Het bizarre is dat ik me er dus niets van kan herinneren. Ik voel me verward.”

Lees ook  Varken ontsnapt uit vrachtwagen – hij heeft nu op een bijzondere plek

Poetsmiddel
Een aantal jaar later werd Anita ’s ochtends wakker en rook het hele huis naar boenwas en poetsmiddel.

“Iedere vierkante centimeter van mijn huis was vakkundig schoongemaakt. Ik heb meestal geen tijd om te poetsen, dus het verraste me.

Ineens besefte ik dat ik het in mijn slaap moest hebben gedaan. Ik herinnerde me er opnieuw niks van, wat me angstig maakte.

Ik heb gelijk een afspraak bij de dokter gemaakt”, vertelt ze verder. De dokter vertelde haar dat ze de slaapstoornis parasomnia had en dat er helaas niets aan te doen was.

Ze kon slaappillen nemen, maar dat zou ervoor zorgen dat ze zich de hele dag slap zou voelen. Daar had ze geen zin in. “Ik wil niet afhankelijk worden van anderen.”

Echtscheiding
Om de paar maanden stond ze dus ’s nachts op om het hele huis spik en span te maken. Toen ze in een echtscheiding terecht kwam, ging het aantal keer ineens erg omhoog.

In die tijd stond ze zelfs iedere nacht even op. Toen ze haar nieuwe vriend ontmoette heeft ze hem al snel over haar ziekte verteld, aangezien hij er al snel mee geconfronteerd zou worden.

Lees ook  S*ksjournaliste vertelt in boek over s*ksfeestjes en eigen s*ksleven: ‘Ik ben een sloerie want ik geloof niet in monogamie’

Poetsdoekjes
“Ik vind ’s morgens regelmatig poetsdoekjes op de vreemdste plekken, zoals in de koelkast.” Soms blijft ze wel in bed liggen, maar gedraagt ze zich ineens alsof ze midden in een belangrijke meeting zit. “Of gil ik. Ik heb zelfs al een keer water over mijn vriend gegoten.”

Haar grootste angst is dat ze een keer echt in de auto stapt en naar haar werk rijdt. “Mijn man verstopt dan ook iedere avond mijn sleutels. Als ik ze niet vind en merk dat de deur op slot zit, ga ik gelukkig meestal gewoon weer naar bed.”

Hypnotherapie
Op Facebook kwam ze een tijd geleden een post over hypnotherapie tegen en besloot de gok te wagen.

Volgens de therapeute kon het te maken hebben met angst, dus Anita leerde trucs om met stress om te gaan.

“Mijn aanvallen namen flink af. Wat was het heerlijk om ’s ochtends wakker te worden en te merken dat ik gewoon in bed was blijven liggen.”

Ze heeft nog wel een terugval gehad, waardoor ze weer aan het poetsen ging. Maar volgens haar is het niet te vergelijken met vroeger. Maar ze blijft doorgaan met de therapie en hoopt ooit van haar slaapstoornis af te raken.

Johan smeert elke dag broodjes voor arme kinderen in Rotterdam

Kabinet: vaccinatie gratis en vrijwillig, 60-plussers en kwetsbaren eerst aan de beurt