in

Amsterdamse Daniël (19) na vier weken vrijgelaten uit vreemdelingendetentie

De in Amsterdam geboren Daniël Buter (19) die vreest voor uitzetting naar de Dominicaanse Republiek, is zojuist vrijgelaten. Hij zat vier weken vast in vreemdelingendetentie, omdat hij niet kwam opdagen bij een gesprek met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Daniël heeft zojuist een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning gedaan, hij mag de uitspraak op die nieuwe aanvraag in vrijheid afwachten.

Iets voor zessen was het eindelijk zo ver voor Daniël: na vier weken kon hij naar huis. Buiten stonden zijn oma, neef en vriendin Jaimy al lange tijd in de kou te wachten om hem op te halen. “Ik ga zo snel mogelijk naar huis”, zei Daniël met een grote lach op zijn gezicht tegen RTL Nieuws. “Ik wil gewoon lekker in mijn bed liggen.”

Lees ook  Man krijgt ’per ongeluk’ 170.000 euro op rekening en geeft het uit aan hoeren en gokken

Daniël, die in Nederland is geboren, kwam er in 2016 achter dat hij geen geldig paspoort had. Het lukte hem namelijk niet om zich bij het mbo in te schrijven. Eerder was het altijd onopgemerkt gebleven dat Daniël eigenlijk illegaal in Nederland was, omdat hij bijvoorbeeld op school was ingeschreven met een oud burgerservicenummer. Maar daar ging zijn nieuwe school niet mee akkoord.

Lees ook  Na tien jaar kwam hij erachter dat zijn vrouw meerdere affaires had: “Ze deelde veel meer dan alleen haar lichaam”

Twee keer eerder afgewezen
De jongen deed daarom twee keer aanvraag voor een verblijfsvergunning, in 2016 en in 2019, maar die werd beide keren afgewezen. “In het verleden zijn juridisch gezien verkeerde keuzes gemaakt”, stelt zijn nieuwe advocaat Maartje Terpstra vandaag tegen RTL Nieuws.

Vandaag heeft Daniël een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning gedaan, samen met zijn nieuwe advocaat. Hij hoeft die uitspraak niet af te wachten in de gevangenis, maar mag nu terug naar zijn opa en oma in Amsterdam. “Het was wel moeilijk”, zegt Daniël over zijn tijd in vreemdelingendetentie, “maar ik kom er wel doorheen.”

19-jarige verdrinkt voor ogen van z’n vrienden – die hem filmden in plaats van te helpen

Antizwartepiet-frontman Afriyie kan door bedreigingen niet bij zijn kinderen zijn