in

Als je dit binnenkort tegenkomt in je tuin dan heb je een levensgevaarlijk nest gevonden

Het is bijna lente, het wordt warmer, en we gaan de tuin of het bos weer in. Hartstikke gezond natuurlijk, maar er is één beestje dat zich daar erg op verheugt: de teek. Zo’n nest ziet er dan zo uit.

Nadat de eitjes zijn uitgekomen, kruipen de larven – die al lijken op een volwassen teek, alleen veel kleiner en met slechts 3 paar poten – in gras of struiken op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Veelal zal de gastheer een klein knaagdier zijn (muis, rat, konijn, etc.) of een vogel. Wanneer de gastheer voorbijkomt, klemmen ze zich vast en gaan ze vervolgens op zoek naar een stukje dunne huid om zich vast te hechten en bloed te zuigen.

Nimfe

Nadat de larven hun eerste bloedmaal hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en gaat de larve over naar de nimfe. De nimfen gaan op zoek naar een andere gastheer. Nimfen zijn ook nog erg klein en worden vaak niet opgemerkt, waardoor tijdens de bloedmaaltijd de kans op het overdragen van ziekten toeneemt. Nimfen zoeken veelal de iets grotere knaagdieren of vogels op, maar ook honden en katten.

Lees ook  Ouders delen laatste ogenblikken met 2-jarig dochtertje dat overleed terwijl ze op nieuw hart wachtte.
Volwassen fase

Nadat de nimfen hun bloedmaaltijd hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en ontwikkelen ze zich tot volwassen teken. Volwassen teken zoeken veelal de grotere dieren op (hert, schaap, paard, koe), maar ook honden, katten en eventueel zelfs mensen. Nadat ze hun gastheer hebben gevonden hechten ze zich vast om bloed te zuigen. Ook paren teken op hun gastheer. Hierna vallen teken van hun gastheer af en gaan de vrouwtjes vele eitjes produceren. Op deze manier begint de hele cyclus weer opnieuw.

Belangrijk

Controleer het huisdier dagelijks op teken en verwijder deze direct. Kijk na een wandeling in een bosrijke omgeven niet alleen de hond maar ook jezelf goed na!

Dagelijks controleren en direct verwijderen van een teek verkleint de kans op overdracht van ziektes. Indien een teek binnen 24 uur verwijderd wordt van zijn gastheer, is er nog een verbinding tussen de maag van de teek en de gastheer. Er kunnen dan nog geen ziekmakende bacteriën of andere ziekteverwekkers worden overgebracht.

Deze ziektes krijg je na een tekenbeet.

Ziekte van Lyme

Symptomen van de ziekte van Lyme kunnen zijn: Sloomheid, koorts, gewrichtsklachten (stijf en pijnlijk), ontstekingen van de lymfevaten en koorts. Soms worden ook hartspierontstekingen en nierinfecties waargenomen. Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden.

Lees ook  Vader sterft op tragische wijze: 15 jaar later klopt onbekende op de deur en vraagt moeder en zoon om naar buiten te komen
Babesiose

Mensen of dieren met Babesiose hebben vaak koorts, een slechte eetlust en kunnen last hebben van braken. De slijmvliezen zijn bleek, maar soms zijn ze ook geel van kleur. Een van de meest opvallende symptomen is een sterk rood verkleurde urine. Dit komt omdat de bloedkleurstof, die normaal in rode bloedcellen zit, door het kapot gaan van die cellen in het bloed komt

Ehrlichiose

Ehrlichiose is een sluipende ziekte. De eerste symptomen volgen 5 tot 20 dagen na besmetting. Soms komt het ook voor dat Ehrlichiose in combinatie met Babesiose samen gezien wordt.

De symptomen van Ehrlichiose kunnen zijn: Koorts, Rillingen, Gebrek aan eetlust, Neerslachtigheid, Bloedarmoede, Gezwollen lymfeklieren, Pijnlijke spieren en gewrichten, Bloed in de urine, Bloedingen (bijvoorbeeld in de neus), Ernstige nekpijn, Oogproblemen (uitscheiding, infecties), Neurologische afwijkingen (toevallen, moeilijk lopen), Problemen met ademhaling, Problemen met het hart.

Deel dit bericht door om mensen uit je omgeving te waarschuwen!

Hond heeft een hekel aan het knippen van haar nagels, dan snijdt baasje gaten in een handtas en deelt zijn geniale tip

Koppel bekent verwaarlozing van drie jonge kinderen: “Ze hadden zo veel honger dat ze verf van de muur aten”