in

Agent in zaak-George Floyd betaalt 6 ton en komt vrij: ‘Hij deed er alles aan hem te redden’

Eén van de vier ontslagen politieagenten die verdacht wordt van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van George Floyd, is gisteren vrijgelaten uit de gevangenis. Dat gebeurde nadat hij een borgsom van 750.000 dollar (ongeveer 660.000 euro) betaalde.

De man blijft nog wel verdachte in het onderzoek.De dood van Floyd was door omstanders gefilmd en heeft wereldwijd geleid tot een storm van verontwaardiging en protesten tegen politiegeweld en racisme.

De 37-jarige Thomas Lane, een ex-barmedewerker die een strafblad heeft, liep gistermiddag rond 16.00 uur lokale tijd de gevangenis van Hennepin Counpety uit. Wil dit zeggen dat de dertiger het enorme bedrag van de borgsom zelf heeft betaald? Nee, dat hoeft niet per se. In de Verenigde Staten is een hele industrie van private borgtochtgeldschieters (‘bail bonds’) actief.

Hoe werkt borgtocht?
Zij schieten het overgrote deel van het totaalbedrag van de borgsom voor, waardoor de gedetineerde ‘slechts’ tien procent zelf moet dokken. In ruil vraagt de borgtochtgeldschieter onderpand in de vorm van het huis, de auto of de familiejuwelen van de gedetineerde. Indien de vrijgelaten verdachte opdaagt op het strafproces zijn de voorwaarden van de borgtocht nageleefd en wordt het bedrag terugbetaald. Het in vrijheid afwachten van het proces – en uiteraard geen nieuwe strafbare feiten plegen – kan ook een openbaar aanklager gunstig stemmen als die moet oordelen over de strafeis.

Lane wordt binnen een dikke twee weken in de rechtbank verwacht. Samen met twee andere voormalige politieagenten is hij beschuldigd van medeplichtigheid bij moord in de tweede graad. ‘In de tweede graad’ houdt in het Amerikaanse strafrecht in dat de dader wel de intentie had om te doden, maar zonder voorbedachten rade. Dat kan hem een maximale gevangenisstraf van 40 jaar opleveren.

Lees ook  ’Epstein kreeg 12-jarigen cadeau voor verjaardag’

‘Minachting voor rechtvaardigheid’
De familie van de voormalig agent vroeg de afgelopen weken Amerikanen om hulp bij het betalen van de borgsom. Ze beweert dat Lane ‘alles heeft gedaan om het leven van George Floyd te redden’. De advocaat van de ontslagen agent bevestigt dat en stelt dat zijn cliënt meende dat hij op een correcte manier zijn werk deed. ,,De zaak tegen mijn cliënt is zwak. Lane is een man van mededogen, hij is geen gewelddadig persoon. Uiteindelijk was hij diegene die tot reanimatie overging”, zei hij tegen CNN.

Aanvankelijk was Lane’s borgsom even hoog als die van Derek Chauvin, de agent die hoofdverantwoordelijk wordt gehouden voor de moord. ,,Dat is een totale minachting voor gelijke rechtvaardigheid en absoluut geen redelijke borgtocht voor iemand die er alles aan heeft gedaan om het leven van Floyd te redden”, stelt de familie op de inzamelingswebsite. Later besloot de rechtbank de borgsom met een kwart miloen te verlagen.

Lane heeft overigens wel al de nodige ervaring in het politievak. Hij haalde in 2016 een bachelor in de criminologie aan de universiteit van Minnesota en werkte al als bewaker in een jeugdgevangenis en assistent-reclasseringsambtenaar. Eerder werkte hij als barman, ober en was hij in dienst bij een doe-het-zelfzaak. Hij was ook actief als vrijwilliger, blijkt uit zijn cv. Zo zou hij bijles gegeven hebben aan jongeren uit Somalië en hen geholpen hebben met hun huiswerk.

Thomas deed alles om zijn leven te redden
Familie Thomas Lane

Pas vier dagen agent
Lane en de twee andere agenten wezen in hun eerste rechtbankzitting vooral beschuldigend naar Chauvin, de meest ervaren van de betrokken politiemannen. Hij was al negentien jaar agent en trainde beginnelingen. ,,Wat kan mijn cliënt anders dan volgen wat de trainingsagent zegt?”, vond de advocaat van Thomas Lane, een beginner die aan zijn vierde dag als voltijds agent was begonnen toen hij bij de arrestatie van Floyd betrokken raakte. Ook Alexander Kueng, een tweede betrokkene, was pas een paar dagen fulltime agent.

Lees ook  Baby in baarmoeder besmet met coronavirus

Ex-agent Chauvin, die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de nek van de zwarte Amerikaan drukte, moet een borgsom van 1,25 miljoen dollar (zo’n 1,1 miljoen euro) betalen om vrij te komen uit voorarrest. Derek Chauvin werd eerst nog verdacht van doodslag, maar aanklagers stellen nu dat hij schuldig is aan moord.

Mocht de borgsom worden betaald dan mag Chauvin onder meer de staat Minnesota niet verlaten, geen contact opnemen met de familie van Floyd en moet hij zijn vuurwapens inleveren. De advocaat van Chauvin was niet bereikbaar voor commentaar.

\

De straat op
De dood van Floyd leidde tot een golf aan protesten tegen politiegeweld en racisme, ook buiten de Verenigde Staten. Mensen over de hele wereld gingen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Dat leidde ook tot plunderingen.

Voor miljoenen mensen is de dood van Floyd als gevolg van keihard optreden van politieagenten, de druppel die de emmer doet overlopen. Betogers zijn in hun gedachten niet alleen bij George Floyd, maar ook bij alle voorvallen die henzelf of anderen in hun nabije omgeving zijn overkomen.

Auto in water gereden in Gent: twee jongeren overleden

Vrouw met huilbaby vindt hartverwarmend briefje van buurvrouw op de deurmat