in

Afschuw bij politici na ernstige hondenaanval: ‘Sommige rassen laten uitsterven’

Door de bloeddorstige hondenaanval in Rotterdam waarbij een vrouw zwaargewond raakte, laait de discussie omtrent het houden en fokken van ‘hoogrisicohonden’ weer helemaal op. CDA, VVD, PvdA en D66 vinden dat er nu echt maatregelen moeten komen.

‘Ik pak liever mensen aan die hun hond misbruiken als wapen of als vechtmachi­ne. Die mensen zouden geen honden moeten mogen hebben en desnoods de gevangenis in moeten.’

Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) gaat het verst en pleit voor een totaal (fok)verbod op honden als Staffords, met als doel het ras te laten uitsterven. Maar het ministerie voelt niets voor een dergelijk verbod op sommige hondenrassen omdat hiervoor betrouwbare gegevens ontbreken, laat een woordvoerder weten.

Waar komt alle ophef precies vandaan? Een vrouw van 44 raakte gisternacht zwaargewond doordat ze werd aangevallen door drie Staffordshire-terriërs, honden die in Nederland verantwoordelijk zijn voor een groot deel van bijtincidenten.

Naar schatting worden elk jaar 150.000 mensen gebeten door een hond. In 30.000 gevallen is sprake van ernstig letsel. Elk jaar overlijdt er iemand aan een hondenbeet. De vrouw uit Rotterdam overleefde de aanval wonder boven wonder.

Maat vol
Voor Kamerlid Moorlag is de maat echter vol. Hij vindt dat de overheid nu echt moet ingrijpen om de veiligheid van de samenleving te garanderen. ,,Elk bijtincident is er één te veel, het is afschuwelijk wat deze mevrouw is overkomen’’, zegt hij. ,,Iedere burger moet zich in zijn eigen buurt of huis veilig kunnen voelen. Deze afschuwelijke gebeurtenis onderstreept dat we nu echt moeten kiezen voor onze veiligheid en bepaalde honden moeten weren uit onze samenleving.’’

Moorlag doelt daarmee op zogenoemde ‘hoogrisicohonden’, zoals pitbulls, staffords en de boerboel. Deze honden staan erom bekend vaker te bijten en niet los te laten. Ze schudden en scheuren en veroorzaken daardoor ernstige verwondingen, stellen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. De Koninklijke Hondenbescherming luidde eerder dit jaar de noodklok over dit soort ‘gevaarlijke honden’.

Arne Weverling van de VVD is het met Moorlag eens dat dit incident ‘weer pijnlijk laat zien dat sommige honden levensgevaarlijk zijn’. Hij pakt echter liever de mensen aan, dan de dieren. ,,Dit soort honden worden eigenlijk alleen maar gefokt om te vechten. Er wordt al langer gesproken over een houdverbod of een fokverbod, maar dan vraag ik me wel af hoe een politieagent vervolgens alle verschillende rassen en kruisingen uit elkaar moet gaan houden. Ik betwijfel of dat werkt.’’

Weverling vervolgt: ,,Ik pak liever mensen aan die hun hond misbruiken als wapen of als vechtmachine. Die mensen zouden geen honden moeten mogen hebben en desnoods de gevangenis in moeten.’’

Maatregelen
Dat er snel maatregelen moeten komen om bijtincidenten te voorkomen, daar is ook Maurits von Martels (CDA) het volkomen mee eens. Maar een fokverbod voor bepaalde honden lost volgens hem niets op. ,,Je hebt altijd honden die een hoger risico met zich meebrengen dan andere honden, maar zolang mensen van dat soort honden blijven houden, schiet je met een verbod niets op. Dan ga je weer kruisingen krijgen en dan ben je uiteindelijk weer terug bij af.’’

Lees ook  Er gaat al een tijdje een heel pikant bed-filmpje rond van Juultje Tieleman:

Een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt het volgende: ,,Agressief gedrag bij honden wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt dat afwijkend agressief gedrag veroorzaakt kan worden door een combinatie van fysieke- en temperament kenmerken van het dier, eigenaar gerelateerde factoren en situationele kenmerken. Het is daarom niet effectief om het fokken van een heel ras te verbieden, omdat de eigenaar en omstandigheden ook een rol spelen in het probleem.’’

‘Afschuwelijk voor die mevrouw’
Het CDA zoekt ook liever de oplossing bij de eigenaar. ,,Het wordt tijd om strengere eisen te stellen aan iemand die zo’n hond wil verzorgen’’, stelt Kamerlid Maurits von Martels. ,,Toen ik het bericht van Rotterdam zag, dacht ik: toch niet wéér een bijtincident, maar aan de andere kant zeg ik ook: geen enkele hond wordt agressief geboren. Natuurlijk zijn er honden waarvan je je moet afvragen of je die überhaupt wel moet houden en verzorgen, maar ze zijn er nu eenmaal. Een goede opvoeding is het allerbelangrijkst. Van een muilkorf ben ik absoluut geen voorstander, dat is belemmering van de vrijheid van honden en daar worden ze alleen maar ongelukkiger van’’, aldus Von Martels, die als boer zelf ook dieren houdt.

Sinds eind 2017 beschikt Nederland over een lijst met 22 rassen van hoogrisicohonden. Zodra fokkers erin slagen een ras minder agressief te maken, kan zo’n ras weer van de lijst. Zo worden de ooit beruchte boxers bijvoorbeeld niet langer als een gevaar gezien. Voor de honden die er nog wél op staan moet zo snel mogelijk een landelijk expertise-centrum komen, vindt D66, dat hiervoor moties heeft ingediend. ,,Die moties moeten nu snel worden uitgevoerd om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Echt afschuwelijk voor die mevrouw!’’, stelt Tjeerd de Groot (D66) in een reactie op het incident in Rotterdam.

Kenniscentrum
Volgens De Groot doen er zich ieder jaar onnodige bijtincidenten voor die door middel van kennis en training voorkomen kunnen worden. Dat begint volgens hem in de asiels. Ruw geschat is 20 tot 40 procent van alle asielhonden een hoogrisicohond. In de Randstad is dat zelfs 60 tot 80 procent. Het testen en trainen van binnengebrachte hoogrisicohonden om ze veilig te kunnen herplaatsen gebeurt volgens D66 te weinig.

De Groot ziet juist daar het probleem: er is te weinig kennis en professionaliteit om goed met die honden en hun problematiek om te gaan. ,,Een landelijke expertisecentrum kan bijdragen aan de opvang en training van complexe honden’’, klinkt het hoopvol.

Lees ook  Meintje redt haar zoontje (2) net op tijd van spijkerval in grasveld

‘Het gaat niet om alle hondeneige­na­ren maar juist om de eigenaren van honden die risicovol gedrag hebben laten zien’.

Hondencursus
Een aantal jaar geleden was nog het plan dat baasjes van honden die een gevaar kunnen vormen voor mens en dier verplicht een opvoedcursus moesten volgen, maar minister Carola Schouten van Landbouw liet dat plan van haar voorganger varen. Schouten laat het liever aan gemeenten over of een hondenbezitter verplicht op les moet.

Het ministerie bevestigt daarop dat er voorlopig geen verplichte landelijke cursus voor hondeneigenaren komt. ,,Die komt er niet omdat het niet gaat om alle hondeneigenaren maar om juist eigenaren van honden die risicovol gedrag hebben laten zien’’, legt een woordvoerder uit.

,,Via een gemeentelijk meldpunt kunnen burgers bepaalde situaties bij hun gemeente onder de aandacht gaan brengen waardoor de gemeente in een vroeg stadium actie kan ondernemen om erger te voorkomen. Een van de acties kan zijn dat de eigenaar een cursus moet gaan volgen om aan te tonen dat het risicovolle gedrag van zijn hond onder controle is.’

‘Rijbewijs’ voor hond is noodzakelijk
Om te bewijzen dat ze goed met hun hond kunnen omgaan moeten hondeneigenaren verplicht worden tot het behalen van een hondendiploma. Dat stelt de Koninklijke Hondenbescherming. ,,Je stapt ook niet zomaar in een auto. Ook voor honden moet een ‘rijbewijs’, een vaardigheidsbewijs, vereist zijn’’, stelt Ineke van Herwijnen, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming.

De organisatie wil dat alle gemeenten, net als Rotterdam een laagdrempelig meldpunt instellen, waar burgers gevaarlijk hondengedrag kunnen melden. Honden zijn na katten de meest voorkomende gezelschapsdieren. Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen honden. Een op de vijf huishoudens bezit een of meer honden. De hond blijkt niet altijd die trouwe viervoeter. Elke week bezondigt een hond zich aan een ernstige aanval.

Bij de meest ernstige bijtincidenten zijn hoog risico honden betrokken. ,,Tot nu werden signalen en bijtincidenten afgedaan als opgeklopte mediaberichten’’, zegt directeur Van Herwijnen van de Koninklijke Hondenbescherming. ,,Dit rapport bewijst dat er echt wat aan de hand is. Den Haag moet in beweging komen. Het is nu echt tijd voor concrete maatregelen.’’

Uit duizenden politieregistraties over 2016 en 2017 maakte Beke een aselecte steekproef van 400 zaken (40 per politie-eenheid). Bij die 400 zaken waren 385 honden betrokken. In ruim de helft was er sprake van een hoogrisicohond. Er werd geen voorselectie gemaakt van hoogrisicohonden; er is gekeken naar alle soorten honden. De onderzoekers voerden ook gesprekken met hondenhouders, analyseerden mediaberichten en bestudeerden strafrechtelijk onderzoek naar hondengevechten uit het arrondissementsparket Rotterdam. Uit al deze cijfers komen de ernstige bijtincidenten door hoog risico honden duidelijk naar voren. Over de samenstelling van de hondenpopulatie in Nederland bestaan geen cijfers.

Ook de Heinekens hadden een plekje in het boekje van Epstein

Doodgeschoten honden waren van familielid, eigenaar ‘zeer emotioneel’