in

Afrikaantjes heten in Winterswijk voortaan ‘tagetes’, deels vanwege racismediscussie

Geen afrikaantjes, maar tagetes. Een opmerkelijke naamsverandering voor bloemen die in Winterswijk zijn ingezaaid. Een keus op basis van een vakinhoudelijk argument, maar óók vanwege de huidige racismediscussie.

Op het ene bordje, aan de Schaepmanstraat, staat dat ‘deze strook is ingezaaid met afrikaantjes i.v.m. bestrijding van engerlingen’.

Maar even verderop, aan de Willem Dreeslaan, is de naam van de kleurrijke bloem ineens veranderd.

Daar staat ook een bordje, maar daarop is te lezen: ‘Voor de bestrijding van engerlingen is deze strook ingezaaid met tagetes’.

”Wij willen niemand voor het hoofd stoten en al helemaal niet discrimine­ren”
– Woordvoerder Rova

Tagetes is de latijnse benaming voor de bloem. Vanwege zijn geur blijven schadelijke insecten en wormen er liever uit de buurt. Het is daarmee niet alleen een fraaie bloem, maar ook een effectieve natuurlijke bestrijder.

Lees ook  4-jarig meisje stuurt een verjaardagstaart naar haar moeder in de hemel – de reactie van de post is dan super

‘Tagetes is de vakterm’
Maar die naam, afrikaantje, die moet nu anders in Winterswijk. Tagetes is het daar voortaan. ,,Dat is de vakterm waaronder onze mensen de bloem kennen”, zegt een woordvoerder van Rova, dat de buitenruimte beheert in Winterswijk.

,,Afrikaantje is de benaming in de volksmond, dat klopt. Zo stond het op bordjes die al eerder zijn gemaakt. Maar voor de nieuwe bordjes is nu gekozen voor tagetes.”

Vanwege de vakterm, dus. Maar de Rova-woordvoerder kan niet ontkennen dat de huidige racismediscussie ook een rol speelt in de naamkeuze.

Lees ook  De woedende 23-jarige buigt zich over haar slapende vriend. 2 uur later kijkt hij in de spiegel en krijgt hij bijna een hartaanval.

,,Die overweging heeft zeker meegespeeld in het besluit. Wij willen niemand voor het hoofd stoten en al helemaal niet discrimineren”, zegt de woordvoerder.

,,De andere benaming is een samenloop van omstandigheden, met als belangrijkste reden dat tagetes de vakterm is.”

Oorsprong in Mexico
Overigens komen afrikaantjes oorspronkelijk helemaal niet uit Afrika, ze vinden hun oorsprong in Mexico.

De bloemen heten zo, omdat ze in de zestiende eeuw door de Spanjaarden naar Noord-Afrika zijn gebracht, waar ze bloeiden in de Moorse tuinen. Pas daarna heeft de bloem ook Europa veroverd.

Dit is de nieuwe vriendin van meneer ‘f*ckboy Airlines’ uit Temptation Island

Wielrenner botst vol op meisje met step