in

Advocaat kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam

De advocaat van kroongetuige Nabil B. is vanochtend in de straat in Amsterdam waar hij woont vermoord. Het gaat om Derk Wiersum, zo bevestigen bronnen binnen politie en justitie aan deze nieuwssite. De politie zegt deze berichten ook te hebben vernomen, maar kan dit nog niet bevestigen. ,,We doen er onderzoek naar”, aldus een politiewoordvoerder. Wiersum laat twee jonge kinderen achter.

Nabil B. is kroongetuige in de grote liquidatiezaak tegen de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi. B. heeft zijn beschermingsdeal met het Openbaar Ministerie deels opgezegd.

Geschokt
Vanuit de advocatenwereld wordt geschokt gereageerd op de gebeurtenissen. ,,Derk Wiersum was een topper. Een zeer aimabele intelligente nette collegiale advocaat. Echt vreselijk om te horen”, twittert strafrechtadvocaat Mark Teurlings. Collega Sidney Smeets vult aan: ,,Derk was een fijne en slimme confrère. Diep geschokt door dit vreselijke nieuws.“

Lees ook  Worstelende oude man schaamt zich omdat hij zo traag is. De reactie van de cassière zet de hele rij aan het denken

Volgens raadsvrouw Mariska Aantjes deed Wiersma ‘gewoon zijn werk als advocaat’. ,,De overheid moet kroongetuige – en diens omgeving – adequate bescherming kunnen bieden en anders afzien van dergelijke praktijken”, stelt ze.

Gevlucht
Om 7.30 uur kreeg de politie de melding van de schietpartij binnen. Op een foto van een getuige is een wit laken en een afzetlint te zien.

De schutter is volgens de woordvoerder te voet gevlucht. Het zou gaan om een man van tussen de 16 en 20 jaar oud. Hij heeft een slank postuur, is zo’n 1 meter 75 lang, was in het zwart gekleed en had een capuchon op.

Nabil B., wiens advocaat het slachtoffer was, werd vorig jaar maart gepresenteerd door justitie als belangrijke kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, met Ridouan Taghi en Said Razzouki (de meest gezochte criminelen van Nederland) als kopstukken van een gevreesde moordbende.

Lees ook  Familie werd uit bioscoop geschopt omdat zoon met speciale behoeften aan het lachen was

Onschuldige broer
De Utrechter (32) was betrokken bij meerdere liquidaties en kent de organisatie van binnenuit. Omdat hij zelf klem kwam te zitten in het criminele milieu, besloot hij over te lopen naar justitie. Een week nadat hij als kroongetuige werd gepresenteerd, werd zijn volstrekt onschuldige broer als vergelding vermoord in Noord.

Direct daarna werden zijn andere familieleden in allerijl in safehouses ondergebracht. Zij worden nog steeds intensief beschermd.

Recent werd bekend dat Nabil B. zo ontevreden is over de bescherming die het Team Getuigen Bescherming (TGB) biedt, dat hij een deel van zijn beschermingsdeal met het OM heeft opgezegd. Daarmee verklaart hij zichzelf als het ware vogelvrij en zet hij het OM onder druk om zijn veiligheidssituatie te verbeteren.

Dappere baby blijft vechten nadat artsen levensondersteuning hebben uitgeschakeld

Man overleeft kanker (2x) en wint miljoenen in loterij