in

Acteur Rutger Hauer op 75-jarige leeftijd overleden

Acteur Rutger Hauer is op 75-jarige leeftijd overleden na kort ziekbed. De uitvaart was vandaag.

Hauer overleed vrijdag 19 juli in het Friese Beetsterzwaag. De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden. Dat heeft zijn familie laten weten.

Turks Fruit
Hauer begon eind jaren zestig zijn carrière met stukken van Shakespeare en Vondel bij de Noorder Compagnie. Hij werd gespot voor de hoofdrol in de populaire serie Floris (1969). Turks Fruit (1973) maakte hem écht beroemd en Soldaat van Oranje (1977) betekende zijn ticket naar Hollywood. Daar werd hij een gevierd en veelgevraagd acteur, met onder andere Blade Runner (een sf-film die overigens speelt in 2019), The Hitcher, Nighthawks, Escape from Sobibor en Sin City.

Lees ook  Woede, hongerstaking en zelfmoord: nog 100.000 mensen gestrand op cruiseschepen, en situatie loopt steeds verder uit de hand

In 1988 won hij een Golden Globe voor deze imposante rol. Maar ook kroop hij in films van wat minder allooi en met minder budget net zo lief in de huid van psychopaten, nazi’s en vampiers, zoals in HBO-hitserie True Blood. In maart wijdde het Toscaanse Lucca Film Festival nog een retrospectief aan hem.

Lees ook  Hond bedankt vuilnisman die hem van verdrinkingsdood redde op de schattigste manier.

Samantha de Jong is opnieuw zwanger!

Oververhitte hond alsnog overleden na uren op balkon Capelle aan den IJssel