in

Aanhoudende hoofdpijn vrouw (25) blijkt lintworm in hersenen

Een gruwelijke ontdekking in het brein van een 25-jarige vrouw uit Australië. Nadat ze ruim zeven jaar kampte met aanhoudende hoofdpijn, besloot ze zichzelf toch maar eens nader te laten onderzoeken.

Wat bleek: de twintiger had een ongewenste bezoeker in haar bovenkamer. Ineens was er een verklaring voor de chronische pijnen, de larven van een lintworm bleken de aanstichters.

CNN schrijft over de infectie die de vrouw opliep. Al zeven jaar klaagde ze twee tot drie keer per maand over ernstige hoofdpijn. Met medicatie tegen migraine waren de pijnen te onderdrukken.

De laatste aanval hield meer dan een week aan en ging gepaard met ernstigere visuele afwijkingen. De twintiger begon steeds minder te zien.

Lees ook  Echtgenoot is er kapot van als vrouw op laatste moment besluit dat hij niet bij bevalling mag zijn

Een MRI-scan van de hersenen wees volgens doktoren in eerste instantie een breintumor uit. Maar tijdens een ingreep werd een cyste vol met lintwormlarven verwijderd.

Uit een publicatie in The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene eind september, bleek dat de Australische nooit naar het buitenland was gereisd.

Eerdere lintworminfecties in het brein kwamen eigenlijk alleen voor onder Australiërs die terugkeerden van hun reis of immigranten uit streken als Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Verwarring
De vrouw leed dus aan een aandoening die ook wel bekend staat als cysticercosis. Dat wordt veroorzaakt een parasitaire infectie van het zenuwstelsel.

Lees ook  Gaby Blaaser gaat een stapje te ver met deze nieuwe trend…

,,De tijd tussen infectie en het ontstaan van symptomen kan variëren van twee weken tot enkele jaren.

Bij cysticerci in de hersenen kunnen symptomen van hersenvliesontsteking ontstaan, maar ook epileptische aanvallen.

Verwarring met de diagnostiek van hersentumoren kan optreden’’, zo meldt het RIVM. Die diagnose kreeg de Australische in eerste instantie ook gesteld.

Lintwormen nemen meestal hun intrek in de darmen van de mens, een infectie die bekend staat als Taenia.

Soms kan die vanzelf overgaan zonder het gebruik van medicatie. De parasiet wordt vaak overgedragen wanneer mensen bijvoorbeeld onvoldoende verhit varkensvlees consumeren.

Maximaal dertig mensen bij kerkdiensten en advies om niet te zingen

Lotte (30): ‘Ik bleek zwanger van de beste vriend van mijn vader’ (+)