in

9 vroege waarschuwingssignalen dat je lichaam een tekort heeft aan vitamine C

Als essentiële voedingsstof beschermt vitamine C (ascorbinezuur) het lichaam tegen tekorten in het immuunsysteem.

Het lichaam heeft regelmatige doses vitamine C nodig ter preventie tegen de ontwikkeling van veelvoorkomende ziekten en ernstige gezondheidsproblemen.

Maar de meeste mensen krijgen niet genoeg van deze belangrijke voedingsstof. Wanneer het lichaam weinig vitamine C bevat kunnen de symptomen zich op veel manieren manifesteren. Bekijk enkele vroege tekenen dat je lichaam een ​​tekort heeft aan vitamine C.

Hier zijn 9 vroege tekenen dat uw lichaam weinig vitamine C bevat

1. Je tandvlees zwelt en bloedt gemakkelijk.

Je tanden en tandvlees hebben voldoende vitamine C nodig voor een optimale gezondheid. Deze voedingsstof versterkt het epitheelweefsel dat overal in het lichaam aanwezig is.

Op het tandvlees werkt het epitheel als een barrière tegen bacteriën die tandziekten kunnen veroorzaken.

Als je lichaam vitamine C mist heeft je tandvlees de neiging om op te zwellen, ontstoken te raken en gemakkelijk te bloeden. Je tandvlees kan ook achteruitgaan.

Lage vitamine C is gekoppeld aan parodontitis volgens een studie van de American Society for Microbiology. Deze ziekte leidt tot tandvleesinfectie en schade die ook tandverlies kan veroorzaken.

2. Je haar is droog met veel gespleten haarpunten.

Welke vitamine C je lichaam opneemt, gaat eerst naar de belangrijkste weefsels en organen voordat de voedingsstof zijn weg vindt naar het haar.

Als uw vitamine C-niveaus echter minder dan ideaal zijn, zullen uw haarwortels niet zoveel kunnen profiteren als nodig is. Dus je hebt droog haar met gespleten haarpunten.

Bovendien helpt vitamine C bij een snellere haargroei, omdat het helpt het lichaam meer ijzer op te nemen. Een tekort kan daarom niet alleen de haargroei vertragen. Het kan ook leiden tot haaruitval.

3. Je neus bloed vaak.

Regelmatige vitamine C-inname vermindert de kwetsbaarheid van de haarvaten. Omdat de neus is bekleed met verschillende van deze kleine bloedvaten dichter bij het huidoppervlak kan de neus behoorlijk gevoelig zijn.

Lees ook  Geen racisme bij Nederlandse politieagenten? Limburgse agent gaat los!

Als je vaak last hebt van bloedneuzen heb je mogelijk onvoldoende C-waarden in je systeem. Een bloedneus, ook bekend als epistaxis, is een van de symptomen van scheurbuik of een aandoening die het ascorbinezuurgebrek van het lichaam benadrukt.

4. Je hebt een droge, ruwe en rode huid.

Een droge, ruwe en rode huid zijn ook enkele aanwijzingen dat er onvoldoende ascorbinezuur in je systeem zit. Je lichaam heeft vitamine C nodig om te synthetiseren met het collageen van de huid.

Het ontbreken van “C” kan ook leiden tot de ontwikkeling van een huidaandoening genaamd keratosis pilaris.

Hoewel het meest voorkomt bij jongeren kan deze aandoening op elke leeftijd voorkomen. Het wordt gekenmerkt door ruwe plekken of kleine bultjes die op de dijen, billen, bovenarmen en wangen verschijnen.

Keratosis pilaris kan milde jeuk veroorzaken. Hoewel het geen pijn doet en het geen ernstige aandoening is kan de ruwheid van het schuurpapier ongemakkelijk zijn.

Vochtinbrengende crèmes en lotions met vitaminecomponenten helpen de droge huid te behandelen en rimpels te verminderen.

5. Je bent gevoelig voor blauwe plekken.

Omdat je capillairen zwakker zijn zonder vitamine C kan een eenvoudige bult onmiddellijk blauwe plekken veroorzaken.

Zijn er gevallen waarin je niet weet hoe je blauwe plekken op de dijen of armen hebt? Nu heb je er een verklaring voor – je lichaam heeft waarschijnlijk geen vitamine C.

Volgens de University of Michigan Health Systems kan blauwe plekken ook wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand.

Experts raden aan om naast het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, dagelijks supplementen van ongeveer 400 mg “C” te nemen, samen met 400 mg flavonoïden.

6. Je wonden genezen langzaam.

Heb je snijwonden of schaafwonden die wekenlang zijn blijven hangen? Ben je geopereerd en voel je nog wat tederheid rond de wond?

Lees ook  De eerste twee dieren die je op de foto ziet, onthullen je persoonlijkheid

Het geneest misschien niet snel omdat je niet genoeg vitamine C hebt dat het bindweefsel helpt zich aan de wond te binden.

“C” speelt een belangrijke rol bij weefselherstel volgens het Journal of Dental Research. Het kan ook wondinfectie voorkomen.

7. Je hebt pijnlijke, gezwollen gewrichten.

Gewrichten die zwellen van pijn kunnen ontstoken zijn. Dit komt vaak voor bij mensen met reumatoïde artritis.

Volgens de Arthritis Foundation hebben mensen met lage vitamine C-waarden drie keer het risico om deze ziekte te ontwikkelen in vergelijking met mensen met een regelmatige vitamine C-inname.

8. Je bent vatbaar voor verkoudheid en griep.

Vitamine C helpt bij de productie van witte bloedcellen die virussen en bacteriën aanvallen. Het is ook een antioxidant die je cellen beschermt tegen infecties.

Als je lichaam weinig C heeft ben je waarschijnlijk vatbaar voor verkoudheid en ben je zwak tegen het griepvirus of keelontsteking.

9. Je hebt een slecht humeur.

Ben je ooit snel moe en moedeloos geworden en kun je niet uitleggen waarom? Het is bewezen dat vitamine C-tekort ook psychologische banden heeft.

Afzonderlijke studies bij ziekenhuispatiënten en middelbare scholieren met angst toonden aan dat hun humeur met maar liefst 34 procent positiever werd na het nemen van vitamine C-supplementen.

Laatste gedachten
De beste manier om je vitamine C-inname te verhogen is door dit op natuurlijke wijze aan je dieet toe te voegen.

Eet of drink veel fruit en groenten – zoals broccoli, paprika, boerenkool, spinazie, bessen en citrusvruchten – om de dagelijkse C-vereisten van je lichaam te verhogen.

Je krijgt meer voordelen door vers fruit te eten in plaats van sap of gemengd. Studies hebben ook aangetoond dat te gaar fruit hun voedingswaarde kan verminderen.

Zorg er dus voor dat je groenten in soepen en stoofschotels toevoegt wanneer deze al kookt, en niet eerder.

Dramatische einde voor moeder en kind

10 enge symptomen van blaaskanker die elke vrouw moet weten