in

9 manieren om een vieze oven schoon te maken

Negen huis-tuin-en-keukenmiddelen om een vieze oven schoon te maken
Heb je weleens krachtige ovenreiniger gebruikt? Dan weet je hoe chemisch dit ruikt en wat voor vieze gassen er vrij komen. Dit kan nooit goed zijn voor je gezondheid? Gelukkig kan het veel makkelijker, goedkoper en gezonder. We hebben negen gemakkelijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes op rij gezet die je zelf kunt proberen om een vieze oven weer schoon te maken.

Wat is jouw favoriete manier om de oven schoon te maken?

1. Baking soda en waterstofperoxide
Meng baking soda met waterstofperoxide en een beetje afwasmiddel. Maak hiervan een dikke pasta om je oven mee in te smeren. Laat dit even intrekken en spray er dan witte azijn op. Gebruik rubberen handschoenen en een borstel of doek om de oven schoon te schrobben.

2. Puimsteen
Gebruik simpelweg een puimsteen en warm water. Zo heb je geen last van schadelijke gassen of zeepresten die achterblijven in je oven, wat kan gaan stinken als hem weer aanzet.

3. Badkamerreiniger
Veel badkamerreinigers komen in de vorm van een schuimachtige spray. Deze zijn bedoeld om kalk en zeepaanslag te verwijderen, maar dit werkt ook prima met vetresten! Spray het in de vieze oven en laat het een paar uur zitten voordat je de oven schoon schrobt.

4. Ammoniak en vuilniszakken
Om bakplaten en ovenrekken schoon te maken kun je een dikke vuilniszak vullen met ammoniak en water. Doe de ovenrekken erin en laat dit een uurtje weken. Open de zak (gebruik een maskertje of theedoek tegen de lucht) en spoel af.

5. Kokend water
Breng een pan met water aan de kook en zet die meteen in de oven zodra het goed bubbelt. Sluit de oven en laat de stoom zijn werk doen. Laat een uur lang stomen en maak dan schoon met een doek.

6. Baking soda en azijn
Maak een pasta van baking soda en vloeibaar afwasmiddel. Maak eventueel wat dunner met water om het goed uit te kunnen smeren. Smeer de hele oven ermee in (gebruik een oude doek of spons). Meng een kop water met een kop azijn in een plantenspuit en spray dit op de pasta. Laat tien minuten inwerken en maak schoon met een oude doek of keukenpapier.

7. Baking soda en azijn 2
Meng baking soda en azijn tot een pasta. Smeer de oven ermee in en laat het een nachtje zitten. Maak de volgende dag schoon.

8. Ammoniak
Zet een kommetje ammoniak in de oven en laat het een nacht staan. Maak de volgende dag de oven schoon.

9. Sinaasappelschil en appelciderazijn
Doe appelciderazijn en sinaasappelschillen in een plantenspuit. Laat dit vier dagen staan om goed te activeren. Sprenkel baking soda in de oven en spray in met het sinaasappel/appelciderazijn-mengsel. Laat 20-30 minuten inwerken en maak schoon.

Zo herken je winterjeuk en zo genees je het

Strijk je shirt glad binnen 1 minuut zonder strijkijzer