in

88-jarige bewoonster van verzorgingshuis Tabitha tussen afval gezet om dochter te ontmoeten

Een bewoonster (88) van verzorgingshuis Tabitha in Den Haag zit achter het hek van het huis tussen het vuilnis op een stoel om haar dochter te kunnen ontmoeten. ‘Mensonterend’ en ‘Dit gaat echt te ver’.

Haar dochter – naam bij de redactie bekend – wist niet wat ze zag toen ze afgelopen vrijdag haar 88-jarige moeder tussen opengescheurde vuilniszakken op een stoel zag zitten voor het wekelijkse half uurtje waarin ze elkaar sinds kort weer mogen zien.

Door de coronamaatregelen is het allemaal lastig, dat begrijpt de dochter wel. ,,Maar dit gaat echt te ver.”

Het was, na zeven weken elkaar niet in het echt te mogen ontmoeten in verband met het bezoekverbod, al de derde keer dat moeder en dochter elkaar op deze plek moesten zien.

,,Het is zonder dat afval op de grond al niet de gezelligste plek van het huis. Als je vijftien meter opschuift, dan zit mijn moeder meer in de tuin van het verzorgingshuis en zit ze in elk geval niet tussen de vuilnisbakken.

Ik zou op die plek ook vanaf de stoep met haar kunnen praten”, zegt de dochter, die een klacht heeft ingediend bij het verzorgingshuis.

”Mijn moeder is in het beginstadi­um van dementie, maar begrijpt wel dat er iets aan de hand waardoor we elkaar niet gewoon elke dag kunnen zien”
-Dochter 88-jarige bewoonster

Lees ook  Vriend overleden Lara van Ruijven: 'Ik wil mezelf niet verliezen'

De consternatie is groot als ze vrijdag haar moeder zo ziet. ,,De vorige twee keren dat ik mijn moeder op die plek trof, waren de vuilnisbakken dicht.

Nu lag er echt troep op de grond, dat kan niet. Mijn moeder, die zich altijd heel goed heeft verzorgd, vindt achter het hek zitten sowieso verschrikkelijk.

Ze zegt dat ze ‘in een gevangenis zit’. Mijn moeder is in het beginstadium van dementie, maar begrijpt wel dat er iets aan de hand waardoor we elkaar niet gewoon elke dag kunnen zien.” Het bordje ‘Wegsleepregeling’ op het hek geeft de bezoekersplek een extra pijnlijke lading.

Kletscontainer komt deze week
Verzorgingshuis Tabitha valt onder ouderenzorgorganisatie Cardia. Geconfronteerd met de foto van de 88-jarige bewoonster noemt de woordvoerder de situatie ‘echt heel erg vervelend voor de bewoonster en haar familie’.

,,Er is sprake van een hele vervelende samenloop van omstandigheden. We hebben een tijd geleden al een ‘kletscontainer’ besteld waarin bewoners familieleden kunnen ontmoeten, maar die hebben een lange levertijd. Hij komt deze week eindelijk aan”, zegt de woordvoerder van Cardia.

Ze noemt de plek aan het hek ‘helaas de enige plek waar we die ontmoeting tijdelijk tot stand kunnen brengen’.

,,Er zit volgens de corona regels plexiglas tussen de spijlen van het hek. De vuilnisbakken staan er inderdaad, maar nu deden de sensoren om aan te geven dat ze vol zitten het niet.

Lees ook  Hond was nabij verdrinkingsdood – maar dan kijkt ze naar boven en ziet ze haar redders

We hebben meteen het afvalbedrijf gebeld, maar die konden door Hemelvaartsdag niet komen.”

”Ik heb de foto niet op Facebook gezet om het huis te schande te brengen. Maar ik wil dit niet voor mijn moeder en ook niet voor de andere bewoners.”
– Dochter 88-jarige bewoonster

De dochter heeft een klacht ingediend bij het huis. Ze krijgt veel reacties op de foto van haar moeder die ze op Facebook zette. ,,Dat heb ik niet gedaan om het huis te schande te brengen.

Maar ik wil dit niet voor mijn moeder en ook niet voor de andere bewoners.” Ze heeft ook nog geprobeerd om premier Rutte aan te schrijven en minister Hugo de Jonge. ,,Maar daar kom ik niet uit.”

Eenduidig bezoek beleid
Janice Roopram van de politieke partij Hart voor Den Haag is al wel in de bres gesprongen voor moeder en dochter.

Zij noemt de situatie ‘mensonterend’ en heeft over de gang van zaken schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur van Den Haag.

Roopram pleit voor eenduidige (corona) regels voor bezoeken aan verzorgingshuizen en woonzorgcentra.

,,Wij horen dat elke instelling afzonderlijk op verschillende manieren hun coronabeleid uitvoert”, zegt Roopram. ,,Eenduidig beleid voorkomt onduidelijkheden bij zowel bewoners als hun naasten.”

1.000 jaar geleden klonk Nederlands dus zo

‘Nederland beseft ernst coronacrisis niet’