in

86-jarige demente man moet eerst een paar keer uit bed vallen voordat bedhek wordt teruggezet

De 86-jarige Jaap van Hoek is dement. Anderhalf jaar geleden werd hij op de gesloten afdeling van De Merwelanden opgenomen, bericht het AD. Nadat hij een aantal maanden geleden zijn bed uitviel kreeg hij een bedhek. Maar omdat Jaap sinds kort volgens de wet wilsonbekwaam is geworden wil zijn arts van het bedhek af.

Zes maanden lang was het hekje geen enkel probleem. Waarom zou het nu dan worden weggenomen? De reden is dat zijn behandelende arts vindt dat het hekje een vrijheidsbeperkende maatregel is. Dat is volgens haar in strijd met de Wet Bijzondere Opneming Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ).

Jaaps echtgenote Nelie kan er niet van slapen. Al zestien jaar lang heeft haar man dementie en hij kan niet meer lopen. Het was slechts zes maanden geleden toen hij voor het eerst viel. Gelukkig was er toen niets gebroken, maar ze moet er niet aan denken dat hij weer valt.

Lees ook  Artsen waarschuwen: Je kan aambeien krijgen als je tijdens het poepen op je telefoon zit

Nadat Jaap wilsonbekwaam werd verklaard kreeg de familie te horen dat het bedhek weg moest. Nelie en haar kinderen maakten daar bezwaar tegen, maar werden door de arts verteld dat Jaap na drie keer vallen het hekje weer terug zou krijgen, aldus het AD. In de tussentijd zou hij een valmatras krijgen.

Vanwege alle bezwaren heeft de behandeld arts een herbeoordeling gevraagd aan een arts van een ander zorgcentrum. Die kwam tot dezelfde conclusie en verwijst naar de wet BOPZ: “vallen” is geen reden voor vrijheidsbeperkende maatregelen.

Lees ook  Deze gigantische baby heeft de wereld stormenderhand veroverd – ze is op natuurlijke wijze geboren

De Merwelanden reageerden op vragen van het AD en gaven aan dat zij begrip hebben voor de situatie van de familie. Een onafhankelijke commissie is ingeschakeld om een oordeel te vellen.

Totdat er een uitspraak is, blijft het hekje staan zoals de familie wenst.

Nelie benadrukt aan de krant dat ze niet ontevreden is over het verzorgend personeel: “Het gaat mij om de behandelend arts en het doorgeslagen beleid rond de wet BOPZ.”

Ben jij het met Nelie eens en gaat het beleid te ver? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.

Onbekende probeert geld uit te nemen – voelt dan plots iets in zijn hand en snelt naar de bank

Stier zit al heel zijn leven vastgeketend – bekijk zijn reactie wanneer hij eindelijk vrijgelaten is!