in

8 slechte gewoontes in het huishouden waar je vandaag nog mee moet ophouden

Deze slechte gewoontes maken je huis rommelig en vies. Wij van Tips en Weetjes zijn dol op handige tips en trucjes om je huis sneller en beter schoon te maken. Helaas sluipen er bij het schoonmaken vaak slechte gewoontes in die je huis rommeliger en viezer maken.

Deze gewoontes maken het moeilijker om iets schoon te maken, waardoor opruimen en schoonmaken uiteindelijk juist langer duurt. Daarom is het zaak om deze slechte gewoontes zo snel mogelijk te doorbreken.

Stop nu met deze dingen!

1. Te veel schoonmaakmiddel
Hier hebben wij onszelf weleens op betrapt: gewoon net wat meer schoonmaakmiddel op een doekje of spons doen, want dan werkt het vast beter, toch? Deze gedachte is volkomen fout! Een drup afwasmiddel is voldoende om je vaat schoon te maken.

Daarnaast kun je je wasmachine beschadigen door te veel wasmiddel in de machine te doen. Gebruik je heel veel (alles)reiniger voor je aanrecht of vloer, dan kan het zijn dat het niet voldoende wordt verdund waardoor er een vettig zeeplaagje achterblijft. Dit trekt weer vuil en stof aan.

2. Schoonmaken met vuile middelen
De basis van schoonmaken begint bij de middelen die je gebruikt. Gebruik je een vieze spons, dweil of doek, dan verspreid je alleen maar meer bacteriën.

LEES OOK!
Genevieve slaapt vier uur per nacht: 'Ik voel me er goed bij'

Als je stofzuigerzak vol zit of het filter aan vervanging toe is, heeft stofzuigen ook weinig nut. Zorg er daarom in eerste instantie voor dat de middelen die je gebruikt schoon zijn!

3. Steeds hetzelfde doekje gebruiken
Wegwerpdoekjes zijn in theorie heel handig, maar zo’n klein doekje is nooit genoeg om een groot oppervlakte mee schoon te maken.

Een wastafeltje wordt er wel schoon mee, maar daar is het ook wel mee gezegd. Ga je toch aan de slag met deze doekjes, pak dan steeds een nieuwe als je iets anders gaat schoonmaken. We raden trouwens aan om gewone doekjes te gebruiken, dit is beter voor het milieu en je portemonnee.

4. Afwas laten staan
Als je een vaatwasser hebt, waarom laat je dan de afwas in de gootsteen staan? Maak er een gewoonte van om de vaat gelijk in de vaatwasser te zetten. Heb je geen vaatwasser? Doe dan na iedere maaltijd een afwasje. Vuile vaat trekt namelijk ongedierte aan én bacteriën verspreiden zich supersnel.

5. Schoenen
Je schoenen uitdoen als je thuiskomt kost je maar een paar minuten tijd en het scheelt uiteindelijk een boel vuil en stof in huis. Zo kun je stofzuigen al beperken tot één of twee keer per week in plaats van iedere dag door altijd je schoenen uit te doen.

LEES OOK!
Is brood écht een dikmaker? De experts geven uitleg

6. Papier
Zelfs in deze digitale wereld eindigen we al gauw met stapels papierwerk waar niemand meer naar omkijkt, zoals tijdschriften, kranten, reclamefolders en andere losse papieren.

Laat deze niet opstapelen op een tafel of kastje! Zet een bak in de gang neer waar je belangrijke brieven en rekeningen in deponeert. Maak ook gelijk een stapel voor oud papier en zorg ervoor dat je dit iedere week wegdoet.

7. Douchegordijn
Douchegordijnen gaan snel schimmelen als ze vochtig blijven. Het is daarom ook maar een kleine moeite om het gordijn te sluiten als je klaar bent met douchen, zodat het goed kan drogen en niet vochtig blijft in de vouwen.

Laat ook geen vochtige handdoeken opgepropt in een hoekje of op de grond liggen, maar hang ze uit om ze nogmaals te gebruiken of hang ze uit voordat je ze droog in de wasmand doet. Zo voorkom je nare geurtjes en schimmel.

8. Uitstelgedrag
Tot slot, de grootste fout die we allemaal maken: je huishoudelijke taken dusdanig lang uitstellen dat het alleen maar langer duurt. Probeer daarom iedere dag iets schoon te maken, zodat je niet één keer per week alles hoeft te doen.

Verdrietig nieuws voor Monique Westenberg

Orang-oetan werd geschoren, gemaquilleerd en gedwongen om zich te prostitueren – nu ontroert Pony’s verhaal miljoenen mensen