in

6 tekenen van een beroerte die mensen vaak negeren

Een beroerte vindt plaats wanneer een bloedvat in de hersenen geblokkeerd raakt (ischemisch) of begint te bloeden (hemorrhagisch), die beide ernstige schade aan de hersenen en zelfs de dood kunnen veroorzaken.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 41.000 mensen ( 3 op de 1000) getroffen door een beroerte. Het is ook zeer te voorkomen door te oefenen, je zoutinname te observeren en je gewicht op een gezond niveau te houden. Een beroerte kan iedereen op elk moment overkomen en als het je niet doodt, kan het ernstige fysieke en mentale schade veroorzaken, zoals verlamming, moeite met denken of anderen begrijpen, en blindheid. Helaas kunnen de tekenen van een beroerte zich vaak voordoen als andere dingen die we zouden kunnen afdoen.

Hier zijn 6 tekens van een beroerte die mensen vaak negeren:

1. Vermoeidheid

Het lichaam is een delicate balans van water, chemicaliën en hormonen. Wanneer dat evenwicht verstoord is, kan dit het plotselinge begin van symptomen zoals vermoeidheid veroorzaken. Het systeem in je lichaam dat hormonen reguleert (endocriene systeem) wordt op zijn beurt beheerd door je hersenen, en wanneer een beroerte optreedt, worden je hersenen beschadigd door een gebrek aan of totaal verlies van bloed aan het getroffen gebied.

Wanneer dit gebeurt, kan dit resulteren in een plotselinge en ernstige vermoeidheid of een gebrek aan energie. Het zal zonder waarschuwing gebeuren zonder echte logische verklaring (zoals hard werken). Dus als je merkt dat je plotseling uitgeput en lusteloos bent zonder goede reden, zou je een arts moeten raadplegen, omdat dit een teken van een beroerte of een ander probleem kan zijn.

2. Zichtproblemen in één oog

Het brein is verdeeld in twee zijden, die elk de andere kant van je lichaam beheersen of er verantwoordelijk voor zijn. Wanneer de hersenen worden getroffen door een beroerte, kan dit problemen veroorzaken in één oog. Omdat beide ogen samen op hetzelfde punt in de ruimte gericht moeten zijn om een ​​normaal zicht te hebben, als één oog vanwege de slag uitgeschakeld is, zal dit resulteren in dubbel zien omdat beide ogen niet langer perfect samenwerken.

Lees ook  Waarom je handdoeken voortaan beter kunt rollen in plaats van vouwen

Het is misschien gemakkelijk om dit te negeren als alleen maar moe zijn, te veel lezen, te veel tv kijken of te veel op de computer werken. Een verandering van gezichtsvermogen in slechts één oog kan zeker een teken zijn van een beroerte of een ander ernstig medisch probleem, en je moet onmiddellijk een arts raadplegen.

3. Gevoelloosheid of zwakte in één arm

Net als het dubbelzicht hierboven, zal een beroerte slechts één kant van het lichaam beïnvloeden, afhankelijk van waar de verstopping of bloeding in de hersenen plaatsvindt. Een plotselinge zwakte of gevoelloosheid in een arm of been die in een paar minuten niet verdwijnt, is een teken van een beroerte. Als je net uit een dutje ontwaakt en je arm verdoofd was, zou dat gemakkelijk te ontslaan zijn, maar als het langer dan een paar minuten aanhoudt, is het een teken van iets ernstigers en een beroerte.

4. Onduidelijke spraak en duizeligheid

Wanneer een kant van de hersenen wordt getroffen door een beroerte, zal dit interfereren met dingen zoals balans en spraak. Dit kan gemakkelijk te negeren zijn als je een beetje hebt gedronken, maar als het langer dan een uur aanhoudt nadat je je laatste drankje hebt gehad, kan dit een teken zijn van iets ernstigers. Als een kant van je mond slap hangt of als je problemen hebt met praten, kan dit betekenen dat het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor spraak of de craniale zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de gezichtsspieren, door een beroerte last kunnen hebben van een tekort aan bloed.

Je binnenoor is verantwoordelijk voor het evenwicht, en een verlies van bloed naar een deel van de hersenen dat deze signalen interpreteert, kan leiden tot ernstige duizeligheid of duizeligheid. Als u geen last heeft van duizeligheid en last heeft van een plotselinge en ernstige duizeligheid of moeite met spreken, ga dan naar een arts.

Lees ook  De baby huilt, tot hij het niet meer uithoudt van de pijn. Waarom de ouders zich niet naar hem toe haasten, stemt tot nadenken.

5. Moeilijkheidsgraad denken

Een beroerte betekent dat een deel van je hersenen wordt uitgehongerd door zuurstof en ervoor kan zorgen dat je niet kunt focussen of goed kunt denken. Als je het moeilijk hebt om jezelf uit te drukken, de woorden niet kunt vinden voor wat je wilt zeggen of niet begrijpt wat anderen tegen je zeggen, dan kun je midden in een beroerte zitten.

6. Nare hoofdpijn of migraine

Tijdens een beroerte met een blokkade, zult u in sommige gevallen mogelijk niets voelen. Echter, hoewel de meeste mensen die een beroerte hebben gehad melden dat het pijnloos is, kunnen beroertes met interne bloedingen migraine veroorzaken. Een plotselinge barstende hoofdpijn of een migraine bij iemand die geen voorgeschiedenis van migraine heeft, is mogelijk het teken van een beroerte. Het is het beste om het te laten controleren door een arts.

Wat doe je bij een beroerte?
Het Rode Kruis raadt het volgende te doen bij een beroerte:

Als het slachtoffer minder goed aanspreekbaar is, dus bij stoornis in bewustzijn: bel of laat 1-1-2 bellen en leg slachtoffer op de zij.

-Als het slachtoffer aanspreekbaar is:
-Herken signalen van een beroerte en bel of laat 1-1-2 bellen.
-Mond: let op of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt. Hulpmiddel: vraag de persoon om zijn tanden te laten zien.

-Arm: let op of een arm of been verlamd is. Hulpmiddel: laat de persoon beide armen naar voren strekken en de binnenkant van de handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.

-Spraak: de persoon spreekt wartaal of komt niet meer uit zijn woorden. Hulpmiddel: laat de persoon een zin uitspreken.

-Bel of laat het spoednummer van de huisarts bellen bij zeer plotselinge, heftige hoofdpijn, zeker in combinatie met koorts, misselijkheid en braken.

-Laat het slachtoffer zitten in een zelfgekozen houding en laat diegene niet eten of drinken. Controleer regelmatig het bewustzijn.

Man filmt gigantische 9-benige zeester die langzaam uit de modder komt en ‘wegloopt’

Jaren geleden verkr*chtte ex haar en gooide zuur op haar gezicht – maar kijk haar nu