in

19-jarige uit Tielt bekent willekeurige moord op Leander (32): “Wou eens weten hoe het voelde om iemand neer te steken”

Een 19-jarige jongeman die maandagavond gearresteerd werd op verdenking van de moord op Leander ‘Leo’ Quintyn (32) op 6 maart heeft bekentenissen afgelegd, dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het gaat om een gamer die een willekeurig slachtoffer in het centrum van Tielt neerstak. “Ik wou eens weten hoe dat voelde”, zou hij verklaard hebben.

De 19-jarige gamer Jarod D. uit Tielt trok op zaterdagavond 6 maart met een mes de straat op in het centrum van Tielt.

De eerste persoon die hij tegenkwam, was de 32-jarige Leander Quintyn die verschillende keren werd neergestoken.

Leander probeerde nog naar huis te strompelen, maar zakte uiteindelijk vlak voor zijn woning in elkaar en overleed aan zijn verwondingen.

De gamer zou kort na de feiten zijn broer opgebeld hebben om hem te vertellen wat hij gedaan had, een videospelletje, maar dan in het echt.

Zijn broer geloofde het niet en sprak er ook met niemand over. Tot hij erover sprak met een virtuele vriend, die op zijn beurt wel de politie verwittigde.

Psychiater: “Zeer uitzonderlijk”
Forensisch psychiater Rudy Verelst zegt dat willekeurige moorden in ons land waarbij de dader en het slachtoffer elkaar niet kennen “zeer uitzonderlijk” zijn.

Lees ook  Wie keek vroeger ook ‘Het kleine huis op de prairie?’ ZO zien de acteurs er NU uit!

“Het willen ervaren van een doding komt praktisch niet voor. Ik kan bijna stellen dat er een andere onderliggende oorzaak is”, aldus Verelst in VTM Nieuws.

De dader is een gamer. Op de vraag of dat iets met de moord te maken heeft, antwoordt Verelst:

“Dat is als verklaring te eenduidig en te eenvoudig. Gamen kan tot wat agressieverhoging leiden, maar dat zal zeker niet de enige oorzaak zijn.”

Tasten in het duister
De speurders vonden anderhalve maand amper een aanknopingspunt naar de dader. Kort na de feiten deed het parket van Brugge een oproep naar getuigen, maar dat leverde niets op.

Eind maart werden verschillende verdachten opgepakt op verdenking van de moord, waaronder een veroordeelde homejacker.

Maar het parket moest hen uiteindelijk opnieuw laten gaan, zij bleken niets met de moord te maken te hebben.

Even zag het er naar uit dat de moord op Leander Quintyn niet snel opgelost zou geraken, tot de ultieme tip binnenkwam.

Jarod. D. en zijn broer werden verhoord. De 19-jarige verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Brugge, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

Lees ook  Vrouw laat scheet tijdens operatie en zet de operatiezaal in brand.

Zus van Leander: “Verkeerde moment, verkeerde plaats”
Kelly Quintyn, de zus van het slachtoffer, omschrijft haar broer als een goedlachse man en een levensgenieter, die met niemand echt ruzie zocht. Voor de familie is het bijzonder moeilijk om alles een plaats te geven.

“Ik had altijd al gedacht dat mijn broer op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Zinlozer geweld bestaat niet. Het is onwezenlijk”, zegt Kelly.

“Kinderen en jongeren zitten altijd maar met hun hoofd bij gamen. Ze komen niet meer buiten, hebben geen sociale contacten meer. Dat maakt me enorm boos”, gaat Kelly verder.

De advocaat van de familie zal vragen om inzage te krijgen in het dossier. “Ze willen graag inzage in het dossier om antwoorden te krijgen op de vragen ‘waarom’ en ‘wat is er nu gebeurd?’”, zegt advocaat Jelle Dejaegher.

“Het antwoord in de media is niet genoeg. Zin hebben om Leander van het leven te beroven, volstaat niet. Ze hopen antwoorden te vinden.”

De advocaat van de dader en het parket willen vandaag niet reageren.

Politie trekt rennende rukker van strand af

Fleur (6) kwam onder grasmaaier terecht: ‘Het blijft altijd spoken’