in

12-jarig meisje stierf 2 dagen nadat ze op de schoolbus een snack had gegeten.

De laatste tien jaar is er een uitbraak van voedselallergieën. Volgens bepaalde statistieken werd er tussen 2007 en 2016 een stijging van 377 procent waargenomen. Voedselallergieën mogen niet licht opgenomen worden. Vele mensen met een allergie hebben een fatale reactie door de blootstelling aan een allergeen in de lucht, zeker wanneer ze ook nog eens astma hebben. Voor velen liggen de allergenen gewoon vol in het zicht.

De 12-jarige Amanda Huynh was op een dag onderweg naar huis van de school toen ze een beet nam van een mueslireep die ze wel vaker at.

Met astma en een zware pinda-allergie sinds ze drie jaar oud was, had Amanda vroeger al wel vaker zware reacties gehad, met de meeste recente een jaar voordien.

Maar ditmaal “werd ze meteen ziek en werd naar de ziekenboeg van de school overgebracht. Daar konden de verpleegsters haar behandelen met een Epi-Pen totdat de ambulance arriveerde.”

Lees ook  Meisje knipoogt elke dag naar agent – op een dag is ze verdwenen en snelt hij naar haar huis

Toen ze jong was had Amanda een Epi-Pen gekregen, maar ze stopte om het bij zich te dragen wanneer ze ouder werd. Eenmaal de ambulance arriveerde, werd Amanda 15 km verderop naar het ziekenhuis overgebracht. Dan werd ze per helikopter naar een kinderziekenhuis overgevlogen.

“Ze zou nooit meer dezelfde persoon zijn. Haar brein was zwaar aangetast. Deze ochtend verklaarde de dokters haar hersendood en haar lichaam reageert niet”, schreef haar broer op een GoFundMe pagina.

Tragisch genoeg zou Amanda de volgende dag overlijden. Haar broer Dillon maakte vlak voor haar dood een GoFundMe pagina aan om bewustwording te verspreiden voor allergieën en geld in te zamelen voor de begrafenis en de familie. De fundraisingcampagne met een doel van 2.000 dollar bracht al meer dan $10.000 op.

Lees ook  Man steekt agent in gezicht met schroevendraaier in Arnhem

“Let alsjeblieft goed op je kinderen”, schreef Dillon. “Pinda-allergieën zijn erg gevaarlijk en ik wil niet dat iemand moet doorstaan wat Amanda moest meemaken.”

“Amanda was zo geweldig, ze was zo slim en altijd zo energiek”, schreef hij. “Het laatste wat ze tegen me zei, was dat ze naar de schaatsbaan zou gaan en gaf me 2 knuffels voor ze met vrienden vertrok. De laatste woorden die ze tegen mama zei waren: ‘Komt Dillon nog thuis vanavond? Ik hou van je mama’, terwijl ze naar de schoolbus wandelde.”

Dit verhaal is een tragische herinnering aan het feit hoe gevaarlijk voedselallergieën wel zijn. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn wanneer het aankomt op het beschermen van jezelf, je kinderen en anderen.

Ongeacht hoe comfortabel iemand zich voelt, zou iemand met een allergie altijd een 2 Epi-Pennen bij zich moeten hebben.

Appel Watch van tiener helpt haar leven redden nadat dokter verborgen ziekte ontdekken.

Olifant ontpopt zich tijdens tsunami tot levensredder van achtjarig meisje.