in

10-jarige overlijdt in gestoord ongeval. Dan kijken dokters naar mama en vragen haar om hartverscheurende beslissing te nemen.

Ergens in Australië verliet onlangs een kind het ziekenhuis met een gloednieuw hart – en dat allemaal dankzij Riley Moon. Er was ook een baby die een nieuwe lever en een nieuwe kans op leven kreeg – opnieuw dankzij Riley Moon. Een man ging onlangs naar huis met een nieuwe nier en pancreas, dankzij Riley Moon.

Riley Moon was net als elke andere tienjarige jongen. Hij woonde met zijn familie in Canberra, Australië, en deed alles wat tienjarige jongens doorgaans doen.

Maar toch was hij anders. Riley zal voorgoed herinnerd worden.

Te midden van zijn familie was Riley een goede bemiddelaar. Volgens zijn moeder Jo zag hij de dingen vanuit een andere invalshoek. Met een zus van 16 maanden ouder en een broertje van 23 maanden, was het leven een gezellige drukte.

Riley was een onafhankelijke jongen die ervan hield om zijn hond Ziggy ’s ochtends uit te laten in de wijk. Hij was ook erg atletisch en hield van voetbal, maar recent besloot hij om rugby een kans te geven.

Lees ook  Onthuld: dit wist jij nog niet over Skittles-snoepjes

Op 23 februari nam hij zijn scooter en sportzak om langs te gaan bij een vriend. Daarna haastte Riley zich naar huis voor een avondje televisie kijken.

Alles verliep zoals gewoonlijk, zeker omdat Riley ervan hield om tijd met zijn familie door te brengen. Maar dit was geen normale avond. Helaas werd hij onderweg naar huis aangereden door een auto.

Toen Jo in het ziekenhuis aankwam, vertelde de dokters dat zijn kansen gering waren. Ondanks het feit dat hij een helm droeg, had Riley zware verwondingen aan zijn hoofd opgelopen. Daardoor stond de familie voor een moeilijke keuze.

Als grote voorstanders van orgaandonatie, besloten Jo en haar echtgenoot Geoff om de organen van Riley aan anderen te doneren. Ze bedachten dat Riley dit ook gewild zou hebben omdat hij zo’n zorgzame jongen was.

Voor Jo gaf het de dood van Riley ook een plaats. Ze zei dat de tragedie zo een beetje minder waardeloos werd … minder zinloos.

Uiteraard is tijd erg cruciaal bij orgaandonatie. De operatie werd uitgesteld omdat de helikopter door het slechte weer niet kon opstijgen, maar dit gaf Jo een beetje extra tijd met haar zoon.

Lees ook  “Niemand van ons komt hier levend uit …” – inspirerende boodschap van Keanu Reeves.

Uiteindelijk zette de familie het licht op groen. Alles verliep volgens plan.

Dankzij deze beslissing krijgen drie mensen nu een tweede kans. Jo bekende dat het een ontzettend moeilijke beslissing was, maar een die hen leerde omgaan met het verlies van Riley.

“Het gaf ons een beetje hoop wetende dat onze prachtige jongen verder leeft door de levens van anderen”, zei ze.

Onlangs vond de begrafenis van Riley plaats, maar eerder deze verzamelden vrienden, leraren en klasgenoten en anderen die hem kenden op school om zijn leven te vieren. Riley groeide op in een erg hechte gemeenschap en dus kende de overgrote meerderheid hem. Uiteraard waren ze allemaal in shock.

“Ik wilde die kinderen laten weten dat rouwen niet iets is wat je noodzakelijk alleen snotterend in je kamer doet. Het kan gedeeld worden en je kunt elkaar steunen”, vertelde Jo.

 

Super chille baby komt ter wereld met zijn handen in de lucht.

Hersenscan van jongen schokt dokters wereldwijd. Nu willen de ouders anderen waarschuwen.